Την Τετάρτη η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων
Το πρωί της Τετάρτης αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι πρόσφυγες με προορισμό το Λουξεμβούργο. Πρόκειται για τους πρώτους 30 πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στην τελετή θα παραστούν ο πρωθυπουργός, ο Δ.Αβραμόπουλος, ο Μ.Σουλτς, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου και ο Γ.Μουζάλας.
Το πρωί της Τετάρτης αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι πρόσφυγες με προορισμό το Λουξεμβούργο, τη χώρα που ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πρόκειται για τους πρώτους 30 πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα, θα ταξιδέψουν στο Λουξεμβούργο έξι οικογένειες με μικρά παιδιά (μεταξύ αυτών και παιδιά με ειδικές ανάγκες), από τους οποίους οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ.
Οι 30 πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα από τη Λέσβο, καταγράφηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τη Frontex και την Ελληνική Αστυνομία και στη συνέχεια υπέβαλαν αιτήματα ασύλου. Τους πρόσφυγες συμβούλεψαν ως προς το πρόγραμμα μετεγκατάστασης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Στην τελετή που θα προηγηθεί της μετεγκατάστασης θα παραστούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 8:30 το πρωί με πτήση της Aegean με προορισμό τις Βρυξέλλες και από εκεί οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο με λεωφορείο. Στο ταξίδι θα συνοδεύονται από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Οι πρόσφυγες βρέθηκαν σήμερα, Δευτέρα, στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού από συνεργάτες της υπηρεσίας και του ΔΟΜ, καθώς και για τη ζωή στο Λουξεμβούργο από εκπρόσωπο της χώρας.
Ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση προσφύγων έχουν εκδηλώσει, επίσης, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Λιθουανία και η Φινλανδία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οδηγοί έκαναν κόντρες και έτρεχαν με 221 χλμ/ώρα στη Θεσσαλονίκη – Ο ένας οδηγούσε μεθυσμένος
- Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα σενάρια για τους Μπόστον Σέλτικς
- Μικρολίμανο: Το βαρύ ποινικό παρελθόν του κακοποιού που πυροβόλησαν αστυνομικοί
- Βούλα Πατουλίδου: «Δεν έκανα πλαστική για να μου φτιάξει η διάθεση, είχα κόμπλεξ»
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Πληρωμές έως τις 29 Μαΐου – Ποσά και δικαιούχοι
- Έρχονται «έξυπνες» κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη – Ψηφιακά πρόστιμα και αυστηροί έλεγχοι στους δρόμους