Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λευκός Οίκος: «Όχι» στη δημοσιοποίηση των e-mail μεταξύ Ομπάμα-Κλίντον

Λευκός Οίκος: «Όχι» στη δημοσιοποίηση των e-mail μεταξύ Ομπάμα-Κλίντον

Την απόφαση του Λευκού Οίκου να μην επιτρέψει την άμεση δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας που είχαν ανταλλάξει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον, ενόσω η τελευταία ήταν υπουργός Εξωτερικών, γνωστοποίησε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την απόφαση του Λευκού Οίκου να μην επιτρέψει την άμεση δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας που είχαν ανταλλάξει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον, ενόσω η τελευταία ήταν υπουργός Εξωτερικών, γνωστοποίησε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα μηνύματα δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν ο Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει την προεδρία, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για τα Αρχεία του Προέδρου των ΗΠΑ.

Ο αριθμός των μηνυμάτων δεν έχει αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα και η Κλίντον, η οποία πλέον διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές και πιθανόν να τον διαδεχθεί στο αξίωμα το 2017, αντάλλασσαν μηνύματα «περιστασιακά» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το «μπλόκο» του Λευκού Οίκου ήρθε μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή που όριζε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δημοσιοποιήσει όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κλίντον την τετραετία που υπηρέτησε ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (2009-2013). Στο δικαστήριο είχε προσφύγει δημοσιογράφος του Vice News, επικαλούμενος τη νομοθεσία για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιεύει τα μηνύματα κάθε μήνα και την Παρασκευή δημοσιεύθηκαν άλλα 4.400. Ορισμένα αφορούν αδιάφορες συνομιλίες για τον προγραμματισμό διαφόρων υποχρεώσεων της τότε υπουργού Εξωτερικών, ενώ άλλα αποκαλύπτουν πληροφορίες που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λογοκρίνει αυστηρά, διότι έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες και θα μπορούσαν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν θα δεχθεί την απόφαση του Λευκού Οίκου. Ο Ράιαν Τζέιμς, δικηγόρος που εκπροσωπεί το Vice News στην υπόθεση, δήλωσε ότι θα προσφύγει εναντίον κάθε προσπάθειας να μην δημοσιοποιηθούν ή να λογοκριθούν τα μηνύματα εάν παραβιάζουν τον νόμο για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Η Κλίντον υπερασπιζόταν επί μήνες την απόφασή της να χρησιμοποιεί μόνο έναν προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε έναν εξυπηρετητή στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, για τη δουλειά της ενόσω υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών, κάτι που αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο. Παρέδωσε τα μηνύματα στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Αν και παραμένει η επικρατέστερη να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, εντούτοις οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι του κόμματος δηλώνουν σε μια σειρά πρόσφατων δημοσκοπήσεων ότι τη θεωρούν ανάξια εμπιστοσύνης, εν μέρει λόγω των αποκαλύψεων για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το e-mail της.

Οι επικριτές της τής καταλογίζουν προσπάθεια να παρακάμψει το νομικό πλαίσιο για τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και ότι μπορεί να εξέθεσε διαβαθμισμένες πληροφορίες σε χάκερ -κατηγορίες που η Κλίντον απορρίπτει.

Το FBI έχει κατασχέσει τον server και άλλο υλικό που χρησιμοποιούσε ενόσω ήταν υπουργός Εξωτερικών, για να εξετάσει εάν υπήρξε κακή χρήση ευαίσθητων κρατικών πληροφοριών -κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα σε ορισμένες περιπτώσεις- ή εάν διέρρευσαν κρατικά μυστικά.

Η Κλίντον επιμένει ότι δεν έστειλε ούτε έλαβε εν γνώσει της απόρρητες πληροφορίες διαμέσου του προσωπικού της e-mail.

Ωστόσο εκατοντάδες μηνύματα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ώς τώρα, περιέχουν διαβαθμισμένες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πληροφορίες. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ πάντως σημειώνει ότι δεν γνωρίζει πόσες από τις πληροφορίες αυτές ήταν διαβαθμισμένες όταν τις έστειλε ή τις έλαβε.

Περίπου 270 μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες και τουλάχιστον δύο αφορούν στρατιωτικούς σχεδιασμούς ή/και οπλικά συστήματα.

Πολλές από τις διαβαθμισμένες πληροφορίες στα μηνύματα της Κλίντον είναι στοιχεία που της έστελναν εμπιστευτικά στελέχη ξένων κυβερνήσεων. Οι κυβερνητικοί κανονισμοί αναφέρουν ρητά πως αυτού του είδους οι επικοινωνίες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως διαβαθμισμένες. Η Κλίντον δεν έχει εξηγήσει γιατί η ίδια και το προσωπικό της δεν χειρίστηκαν τα μηνύματα αυτά ως όφειλαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024