Κίνητρα για επενδύσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέτρα για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και δημιουργία παρατηρητηρίου μεταρρυθμίσεων είναι οι τέσσερις προτεραιότητες που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον αντιπρόεδρο και Επίτροπο για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις με τους οποίους συναντήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα οι προτάσεις του ΣΕΒ περιλαμβάνουν:

  • Διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων και εργαλείων με αξιοποίηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, ως αντίβαρο στον υφεσιακό χαρακτήρα του νέου προγράμματος.
  • Ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σαφή διασφάλιση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα, άρση όλων των κεφαλαιακών ελέγχων για τα εταιρικά κεφάλαια και αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων.
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με:
  • Εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανική παραγωγή και την εξαίρεση της Ελλάδας λόγω καθίζησης του ελληνικού ΑΕΠ από τις υποχρεώσεις για τις εκπομπές CO2 για τη χώρα μας.
  • Ηλεκτρονικές συναλλαγές παντού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.
  • Μείωση του μη μισθολογικού κόστους στη μισθωτή απασχόληση.
  • Δημιουργία Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων με τη συνεργασία της Κυβέρνησης, των Κοινωνικών Εταίρων και της νεοσύστατης Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φέσσας τόνισε ότι «Η τεράστια αποεπένδυση που έχει συμβεί στην Ελληνική οικονομία τα χρόνια της ύφεσης δεν θα ανατραπεί με ημίμετρα ή με νέα επιδρομή φόρων και εισφορών στις επιχειρήσεις και τη μισθωτή εργασία» και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις αναδείχθηκε η σημασία της σταθερότητας και της νομικής ασφάλειας που ζητούν οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα μας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ