Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η υψηλή χοληστερόλη «ύποπτη» για πόνους στους τένοντες

Η υψηλή χοληστερόλη «ύποπτη» για πόνους στους τένοντες

Τα άτομα με μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης είναι πιθανότερο να έχουν πόνους ή τροποποιημένη δομή στους τένοντες, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Τα άτομα με μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης είναι πιθανότερο να έχουν πόνους ή τροποποιημένη δομή στους τένοντες, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Η χοληστερόλη είναι βασική για τον οργανισμό, αλλά από ένα επίπεδο και πάνω αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακή νόσου, ενώ επίσης σχετίζεται με μυοσκελετικά προβλήματα, όπως τραυματισμοί στους τένοντες.

Οι τένοντες συνδέουν τους μυες με τα οστά και η τενοντίτιδα αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία το άτομο αισθάνεται πόνο όταν χρησιμοποιεί τους τένοντές του.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καμπέρα και «Monash» της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Δρ Τζειμς Γκάιντα, επαναξιολόγησαν στοιχεία από 17 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που εστίαζαν στα επίπεδα της χοληστερόλης ή τη χρήση στατίνων για τη μείωσή της και τη δομή ή πόνο στους τένοντες. Συνολικά, οι μελέτες αφορούσαν πάνω από 2.000 άτομα.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι επειδή η χοληστερόλη όταν βρίσκεται σε πλεόνασμα εναποτίθεται στο τενοντικό πλέγμα ενδεχομένως να προκαλεί φλεγμονή και αυτό με τη σειρά του να οδηγεί σε δομικές αλλαγές που καθιστούν το σημείο ευάλωτο σε τραυματισμό και πόνο.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της χοληστερόλης τόσο πιθανότερο ήταν το άτομο να έχει προβλήματα με τους τένοντες του. Επίσης, συχνότερος ήταν και ο πόνος στο χέρι και τον ώμο.

«Η σχέση μεταξύ υψηλής χοληστερόλης και τενοντίτιδας πρέπει να μελετηθεί σε βάθος, καθώς η σχέση μπορεί να είναι αμφίδρομη. Δηλαδή, ενδεχόμενο τραύμα σε τένοντα να συντελεί σε περιορισμό της κινητικότητας του ατόμου και αυτό με τη σειρά του να οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης» εξηγεί ο Δρ Γκάιντα.

Αυτό που έχει σημασία προς το παρόν είναι, η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού των ατόμων που έχουν υπερχοληστερολαιμία και η διαχείριση του καρδιαγγειακού κινδύνου που συνεπάγεται, ειδικά όταν κάποιο άτομο βιώνει έντονο πόνο στους τένοντες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, οι στατίνες, ως θεραπεία πρώτης γραμμής στη μείωση της χοληστερόλης, έχουν ενοχοποιηθεί πρόκληση πόνου στους τένοντες και τους μύες, και θα πρέπει επίσης συνεκτιμηθεί ο ρόλος τους στην σχέση μεταξύ τενοντίτιδας και υπερχοληστερολαιμίας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: Ο Ολυμπιακός έστειλε την Ελλάδα στην 15η θέση!

Ο Ολυμπιακός έκανε το θαύμα και νίκησε τη Φιορεντίνα στην παράταση του τελικού του Europa Conference League, με συνέπεια να δώσει στην Ελλάδα τους απαραίτητους βαθμούς για να προσπεράσει τη Δανία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024