Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Hot spot για 50.000 πρόσφυγες στην Αττική;

Hot spot για 50.000 πρόσφυγες στην Αττική;

Η Κομισιόν εξετάζει, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, τη μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στην Αττική. Κατανομή των προσφύγων απευθείας από τα hot spots ζητεί η Άγκελα Μέρκελ.


Η Κομισιόν εξετάζει, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, τη μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στην Αττική. Κατανομή των προσφύγων απευθείας από τα hot spots ζητεί η Άγκελα Μέρκελ.

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους που θέλουν να πετύχουν αύριο στις Βρυξέλλες τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, πρώτον, μια συμφωνία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των «hot spots» (κέντρα πρώτης υποδοχής).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Όπως διεμήνυσε στο γερμανικό περιοδικό ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, «θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι, η ευθύνη και οι απεγνωσμένοι άνθρωποι απλά να φορτώνονται στους γείτονες».

Επιφυλάξεις από την ελληνική κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, πηγές της ΕΕ δηλώνουν στο Spiegel ότι ναι μεν «έχει μπει μια τάξη» στη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων. Από την άλλη όμως, παραμένει το πρόβλημα ότι στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες δεν αιτούνται ασύλου. Και αυτό επειδή φοβούνται ότι θα απελαθούν ή ότι θα σταλούν σε χώρα της ΕΕ στην οποία δεν επιθυμούν να ζήσουν.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν ξεπερνούν τις δυνάμεις της Λέσβου και της Κω, η Κομισιόν σκοπεύει να εισηγηθεί αύριο τη μετάθεση των κέντρων υποδοχής στην Αττική. Υπό τη διεύθυνση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του πρόσφυγες (UNHCR) θα μπορούσε να λειτουργήσει στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις κέντρο για 40.000-50.000 άτομα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μέρκελ να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Σύμφωνα με το Spiegel, o Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι hot spots με τόσο πολλούς πρόσφυγες θα δημιουργούσαν την άσχημη εικόνα ενός «στρατοπέδου κράτησης». Και εκτός αυτού, μια «εισβολή» ξένων υπαλλήλων «θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από τη μισητή τρόικα».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Deutsche Welle

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024