Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θα φέρουν γούρι στον Ραχόι οι ύμνοι που άκουσε στο ΕΛΚ;

Θα φέρουν γούρι στον Ραχόι οι ύμνοι που άκουσε στο ΕΛΚ;

Mια πραγματική φιέστα ήταν για τον Μαριάνο Ραχόι το συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη. Δίπλα του, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί που θέλει να επιστρέψει, ο πορτογάλος Κοέλιου -μέσω βιντεοκλήσης- που κέρδισε στην Πορτογαλία. Κάτι σαν «γούρι» για τον ισπανό πρωθυπουργό που θέλει και εκείνος να επανεκλεγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Mια πραγματική φιέστα ήταν για τον Μαριάνο Ραχόι το συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη. Δίπλα του, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί που θέλει να επιστρέψει, ο πορτογάλος Κοέλιου –μέσω βιντεοκλήσης- που κέρδισε στην Πορτογαλία. Κάτι σαν «γούρι» για τον ισπανό πρωθυπουργό που θέλει και εκείνος να επανεκλεγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο..

Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη συγκέντρωσε πάνω από 2.000 μέλη, πολλούς πρωθυπουργούς και προέδρους συντηρητικών κομμάτων, ορισμένοι από τους οποίους έχουν μεγάλες πιθανότητες να επανεκλεγούν στα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία.

Όλοι είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για το «κουράγιο» και την «γενναιότητα» του ισπανού πρωθυπουργού να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές και να δημιουργήσει -όπως λένε τα στατιστικά- πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Σε μια χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ (πίσω πλέον από την Ελλάδα).

Φυσικά δεν έλειψαν και τα «καρφιά» προς «δημαγωγούς, λαϊκιστές και ριζοσπάστες που υπόσχονται να τα φτιάξουν όλα σε μια μέρα μέχρι να βγουν στην αγορά και να δουν τι γίνεται».

Σαφέστατο το υπονοούμενο, όχι μόνο προς τους Podemos, αλλά ενδεχομένως και προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο μυαλό των συντηρητικών θα ήταν ασφαλώς η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Πορτογαλία, όπου τα κόμματα της Αντιπολίτευσης -με ιστορικά τεράστιες πολιτικές διαφορές- θέλησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, πράγμα που τελικά δεν έγινε.

Μένει βέβαια να φανεί αν όλα αυτά τα λόγια θα φέρουν αποτέλεσμα σε δύο μήνες. Ο Ραχόι είναι πάντα πρώτος στις δημοσκοπήσεις, όμως η δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση δεν είναι δεδομένη.

Τα κουκιά δεν φαίνεται -ακόμα- να βγαίνουν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) φλερτάρει σοβαρά πλέον με τα μικρότερα Ciudadanos και Podemos, σε περίπτωση που η ετυμηγορία του ισπανικού λαού δημιουργήσει αβεβαιότητα.

Ο ίδιος ο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα ξεκαθαρίζουν από τώρα ότι η μόνη περίπτωση να συνομιλήσουν με άλλα κόμματα μετεκλογικά είναι από θέση ισχύος: από την πρώτη θέση και μόνο.

Η περίπτωση «μεγάλου συνασπισμού» συζητήθηκε αρκετές φορές το περασμένο διάστημα, αλλά τον ξορκίζουν άπαντες. Από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία, το 1975, δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο παραδοσιακών κομμάτων.

Mία από τις σπάνιες περιπτώσεις που τα δύο αυτά κόμματα συνεργάστηκαν ήταν το 2009 (επί πρωθυπουργίας του σοσιαλιστή Θαπατέρο) στη Χώρα των Βάσκων, ώστε ο υποψήφιος για την προεδρία της περιοχής Πάτσι Λόπεθ να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Η Χώρα των Βάσκων όμως είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και το συγκεκριμένο «πείραμα» δεν επαναλήφθηκε.

Οι Podemos και οι Ciudadanos δεν αποκλείουν συνεργασίες μετεκλογικά, όμως στο Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι θεωρούν υποψιάζονται ότι θα συνεργάζονταν μόνο με τον Πέδρο Σάντσεθ του PSOE.

«Εμείς είμαστε η νέα τάση. Δεν είμαστε περαστικοί, ούτε παλιές ιδέες μεταμφιεσμένες σε νέες» κατέληξε ο Ραχόι.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024