Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ταραχές στο δρόμο με ταυτόχρονη «μίνι» εξέγερση σε φυλακή στη νότια Γαλλία

Ταραχές στο δρόμο με ταυτόχρονη «μίνι» εξέγερση σε φυλακή στη νότια Γαλλία

Φωτιά σε αυτοκίνητα, οδοφράγματα στο δρόμο: Τέτοιες εικόνες κυριάρχησαν στην μικρή Μουαράν της νοτιοδυτικής Γαλλίας όταν κάτοικοι αντέδρασαν στη άρνηση δικαστικών αρχών να επιτρέψουν σε δύο φυλάκισμένους να παραστούν σε κηδεία. Σχεδόν ταυτόχρονα, διαστάσεις εξέγερσης πήραν ταραχές στην φυλακή που βρίσκονταν οι εν λόγω κατάδικοι. Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο με κινητοιποίηση ισχυρών δυνάμεων, ενώ ο πρωθυπουργός Βαλς μίλησε για «απαράδεκτη βία».

Φωτιά σε αυτοκίνητα, οδοφράγματα στο δρόμο: Τέτοιες εικόνες κυριάρχησαν στην μικρή Μουαράν της νοτιοδυτικής Γαλλίας, κοντά στην Γκρενόμπλ, όταν κάτοικοι αντέδρασαν στη άρνηση δικαστικών αρχών να επιτρέψουν σε δύο φυλάκισμένους να παραστούν σε κηδεία.

Σχεδόν ταυτόχρονα, διαστάσεις εξέγερσης πήραν ταραχές στην φυλακή που βρίσκονταν οι εν λόγω κατάδικοι.

Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο με κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων, ενώ ο πρωθυπουργός Βαλς μίλησε για «απαράδεκτη βία». Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Η ένταση ξέσπασε πρώτα στην Μουαράν στην Ιζέρ. Περίπου εκατό άτομα ξεκίνησαν αποκλείοντας τον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό, και στη συνέχεια πυρπόλησαν παλέτες και οχήματα ενώ ταμπουρώθηκαν σε κοντινό δρόμο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου Φρανκ Λογνκό.

Επρόκειτο σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές για μέλη της κοινότητας όσων διαμένουν μόνιμα σε τροχόσπιτα (στην οποία οι αρχές αναφέρονται με τον όρο «πρόσωπα σε ταξίδι», gens du voyage).

Αιτία ήταν η απόρριψη αιτήματός τους να επιτραπεί σε δύο κρατούμενους σε κοντινή φυλακή να παραστούν σε κηδεία ενός άνδρα που είχε σκοτωθεί σε τροχαίο. Ο ένας από τους δύο κρατούμενους ήταν συγγενής του νεκρού, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Στη φυλακή, η οποία απέχει περίπου 90 χλμ από το σημείο και βρίσκεται στο Αϊτόν, περίπου 20 κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στους διαδρόμους και αρνούνταν να ξαναμπούν στα κελιά τους.

Τα επεισόδια στη φυλακή κατεστάλησαν με την επέμβαση ειδικής δύναμης που κλήθηκε από τη Λυόν. Οι ταραχές στη Μουαράν κράτησαν μέχρι τη νύχτα, και είχαν κινητοποιηθεί δυνάμεις αστυνομίας, χωροφυλακής και πυροσβεστικής από κοντινές κοινότητες.

Αντιδρώντας στα περιστατικά, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως «μπροστά στην απαράδεκτη βία στη Μουαράν υπάρχει μόνο μία απάντηση, η αποφασιστικότητα και η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024