Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

ΕΤΕ: Στα 421 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ προβλέψεων το β’ τρίμηνο

Σε 421 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη προ προβλέψεων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το δεύτερο τρίμηνο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα του Ομίλου από τόκους, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, παρουσίασαν ανθεκτικότητα και διαμορφώθηκαν στα 750 εκατ. (-3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), παρά την αυξημένη εξάρτηση των εγχώριων δραστηριοτήτων από το μηχανισμό ELA και την περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Σε 421 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη προ προβλέψεων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το δεύτερο τρίμηνο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα καθαρά έσοδα του Ομίλου από τόκους, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, παρουσίασαν ανθεκτικότητα και διαμορφώθηκαν στα 750 εκατ. (-3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), παρά την αυξημένη εξάρτηση των εγχώριων δραστηριοτήτων από το μηχανισμό ELA και την περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Τουρκία ενισχύθηκαν εντυπωσιακά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8,3% σε όρους τουρκικής λίρας (2,2% σε όρους ευρώ).

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ενισχυμένα από τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε 972 εκατ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο (+10,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 552 εκατ. ευρώ (+5,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου), με το δείκτη αποτελεσματικότητας (δαπάνες προς έσοδα) να διαμορφώνεται στο 57%.

Στην Ελλάδα, τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 256 εκατ. ευρώ (+1,7% σε τριμηνιαία βάση), ενώ οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση 90+ ημερών σε επίπεδο Ομίλου σημείωσε σημαντική μείωση στα 133 εκατ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο έναντι 477 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση 90+ ημερών διαμορφώθηκε στα 41 εκατ. ευρώ έναντι 336 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των μέτρων αναδιάρθρωσης που αρχίζουν και αποδίδουν.

Σε επίπεδο Ομίλου, ο δείκτης καθυστερήσεων 90+ διαμορφώθηκε στο 24,6% από 24,3% κατά το πρώτο τρίμηνο. Στην Ελλάδα, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια άνω των 90 ημερών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 32,1% από 32%, ως αποτέλεσμα της συγκράτησης των επισφαλειών στον τομέα της λιανικής τραπεζικής (142 έναντι 377 εκατ. ευρώ) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015).

Παρά τις εκροές καταθέσεων και κατά το δεύτερο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα διατηρεί το χαμηλότερο δείκτη δανείων προς καταθέσεις στον κλάδο.

Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν κατά 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 55,7 δισ. ευρώ αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου που κορυφώθηκε τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι εκροές εγχώριων καταθέσεων επιβραδύνθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο. Μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τη σταδιακή και συνεχιζόμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η τάση αναστράφηκε και η μεταβολή των καταθέσεων κινήθηκε σε θετικό ρυθμό κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα αυξήθηκε σε 27,6 δισ. στα τέλη Ιουνίου (ELA: 17,6 δισ.) από 23,6 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ωστόσο παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Στο τέλος του Γ΄ τριμήνου, η άντληση ρευστότητας από το Ευρωσύστημα μειώθηκε σε 25,6 δισ. ευρώ (ELA: 15,6 δισ.ευρώ), με την Εθνική Τράπεζα να διατηρεί απόθεμα εγγυήσεων αποδεκτών από το μηχανισμό ELA με δυνατότητα παροχής επιπλέον ρευστότητας ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα χορηγήσεων του Ομίλου υποχώρησαν κατά 0,9% έναντι του προηγούμενου τριμήνου στα 73.3 δισ. ευρώ λόγω της υποτίμησης της Τουρκικής Λίρας. Συγκεκριμένα τα δάνεια στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 45,8 δισ.ευρώ, ενώ στην Τουρκία, οι συνολικές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αντικατοπτρίζοντας το θετικό πιστωτικό περιβάλλον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024