
Κλιμακωτός ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Στη λύση του κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ελλείψει ισοδύναμων μέτρων. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να επιβληθεί 23% μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια να επιβαρυνθούν με ένα συντελεστή της τάξης του 13%, ενώ να απαλλαγούν νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Πώς αυτοεγκλωβίστηκε η κυβέρνηση στο λαβύρινθο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Στη λύση του κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ελλείψει ισοδύναμων μέτρων.
Το σενάριο αυτό εξετάστηκε στο «μίνι υπουργικό συμβούλιο» που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε η δυστοκία για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να επιβληθεί 23% μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια να επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13%, ενώ να απαλλαγούν εντελώς από το ΦΠΑ τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.
Το σκεπτικό είναι ότι οι γονείς επιλέγουν εάν θα στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο και άρα θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το φροντιστήριο αφορά τη μέση οικογένεια.
Παράλληλα, αναγνωρίζεται πως υπάρχει πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς, ειδικά φέτος που έμειναν εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά.
Πάντως, η επιλογή για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον νεοεκλεγέντα γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα να δηλώνει ότι «χτυπά τα λαϊκά στρώματα».
Πώς αυτοεγκλωβίστηκε η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, που μετέδωσε το Mega, από το καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε και η διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο», η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιθυμούσε πάση θυσία την επιβολή συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλα, πιο επώδυνα κατά την κρίση της μέτρα.
Οι δανειστές φέρονται κατά τις ίδιες πληροφορίες να ήταν κάθετα αντίθετοι στην επιβολή ενός τέτοιου μέτρου, καθώς εκτιμούσαν ότι δεν θα απέδιδε.
Παρά τις ενστάσεις των δανειστών, η Αθήνα όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά ανέβασε και τον πήχη των εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ δείχνει ότι το μέτρο μπορεί να αποφέρει μόλις 34,4 εκατ. ευρώ εάν εξαιρεθούν τα φροντιστήρια, δηλαδή να καλύψει το 11,5% του στόχου…
Επιπρόσθετα, η ίδια έρευνα δείχνει ότι θα αναγκαστούν να φύγουν και περίπου 18.000 μαθητές από τα ιδιωτικά σχολεία.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε ουσιαστικά στους υπεραισιόδοξους στόχους της και τώρα καλείται να δώσει νέα λύση.
Πάντως, εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης, γονείς και εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, διεκδικώντας την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ενώ έχουν προγραμματίσει μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανία: Πυρκαγιά κοντά στο θέρετρο Κόστα Μπράβα καίει 22.000 στρέμματα
- «Τρέλα» από τους παίκτες του Πράσινου Ακρωτηρίου για μία φωτογραφία με τον Μέσι (vids)
- ΕΛΑΣ: «Το κόμμα χρειάζεται και τη δική σου φωνή, οικοδομούμε από κοινού ένα μέλλον για όλες και όλους»
- Forbes: Bettors Wager $400K on Putin’s Fall by the End of 2026
- Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Δενδρινός – «Το Θέατρο σε ευγνωμονεί»
- Άγριος καβγάς εργατών σε στέγη στο Ντιτρόιτ: Έπεσαν από την οροφή και συνέχισαν να παλεύουν στον κήπο
