Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Άγκυρα ξεκίνησε το «παζάρι» με την ΕΕ για το προσφυγικό

Η Άγκυρα ξεκίνησε το «παζάρι» με την ΕΕ για το προσφυγικό

Λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο που κατέληξε σε ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, η Άγκυρα ξεκίνησε το «παζάρι». Ο Νταβούτογλου θέλει και άλλα χρήματα από τις Βρυξέλλες, ζήτησε να ανοίξουν έξι κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να γίνει απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας.

Λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής που κατέληξε σε ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, η Άγκυρα ξεκίνησε το «παζάρι» με την ΕΕ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία θέλει και άλλα χρήματα από τις Βρυξέλλες για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, ενώ ζήτησε να ανοίξουν έξι κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να γίνει απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζα.

Η ΕΕ επιδιώκει συνεργασία με την Τουρκία, με κίνητρο είσοδο τούρκων υπηκόων χωρίς βίζα στην ΕΕ, οικονομική στήριξη και «ξεπάγωμα» της προενταξιακής διαδικασίας, Ως αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα συνεργαστεί με την ΕΕ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την επανεισδοχή προσφύγων στο έδαφός της.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως συζητήθηκε να δοθεί στην Τουρκία το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Ahaber TV, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είπε πως τα χρήματα αυτά θα προέρχονταν από πόρους του IPA (του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού), δηλαδή χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, και πως η Τουρκία θέλει επιπλέον χρήματα.

«Η πρόταση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τον IPA δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουμε πει ότι δεν θα τη δεχθούμε» σημείωσε ο Νταβούτογλου.

«Όσον αφορά τους νέους πόρους, μιλάμε για ένα ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο στάδιο. Αλλά δεν θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό επειδή οι απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν και η αποτίμηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο» τόνισε.

Η Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια ταχύτερη πρόοδο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Νταβούτογλου έχει πει ότι θα υπογράψει «συμφωνίες επανεισδοχής» μόνο αν υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας.

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως η στάση της ΕΕ στο αίτημα της Τουρκίας να ταξιδεύουν οι τούρκοι πολίτες χωρίς βίζα στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούλιο του 2016 είναι «θετική», αλλά σημείωσε ότι μια πιο σαφής εικόνα θα υπάρχει το ερχόμενο έτος.

Είπε ακόμη ότι πιστεύει πως πρέπει να ανοίξουν αμέσως έξι νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Τα κεφάλαια αυτά αφορούν την εναρμόνιση των κανόνων σε σειρά θεμάτων που ξεκινούν από την ενέργεια και την οικονομική πολιτική και φθάνουν μέχρι τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Δεν είμαστε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

H Τουρκία δεν είναι «στρατόπεδο συγκέντρωσης» και απορρίπτει το ενδεχόμενο να φιλοξενεί σε μόνιμη βάση στην επικράτειά της τους πρόσφυγες που δεν επιθυμεί να υποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Δε μπορούμε να αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα βασίζεται στην αρχή: «Δώστε μας χρήματα και θα παραμείνουν στην Τουρκία». Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Το είπα στη Μέρκελ. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου θα παραμένουν όλοι οι πρόσφυγες» επέμεινε.

«Ωστόσο η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να ελεγχθεί» προσέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

«Πρέπει επομένως να τεθούν σε ισχύ κοινοί μηχανισμοί (για να επιτευχθεί αυτό)» είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024