Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατάρριψη πτήσης MH17: «Παραλογισμός» λέει η Ρωσία για το πόρισμα

Κατάρριψη πτήσης MH17: «Παραλογισμός» λέει η Ρωσία για το πόρισμα

Για «παραλογισμό εκτός ορίων» κάνει λόγο η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απορρίπτοντας το πόρισμα της έρευνας που παρουσιάστηκε στην Ολλανδία για την κατάρριψη της πτήσης MH17 τον Ιούλιο του 2014 πάνω από την εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία. Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) επιβεβαιώνει στην τελική έκθεσή του ότι ρωσικής κατασκευής πύραυλος Buk προκάλεσε τη συντριβή του Boeing της Malaysia Airlines.

Για «παραλογισμό εκτός ορίων» κάνει λόγο η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απορρίπτοντας το πόρισμα της έρευνας που παρουσιάστηκε στην Ολλανδία για την κατάρριψη της πτήσης MH17 τον Ιούλιο του 2014 πάνω από την εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία.

Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) επιβεβαιώνει στην τελική έκθεσή του ότι ρωσικής κατασκευής πύραυλος Buk, ο οποίος εξερράγη λιγότερο από ένα μέτρο από το πιλοτήριο, προκάλεσε τη συντριβή του Boeing 777 της Malysia Airlines οδηγώντας στο θάνατο των 298 επιβαινόντων.

Η τελική έκθεση δεν «δείχνει» τους υπαίτιους για την κατάρριψη, επισημαίνει πάντως πως ο εναέριος χώρος πάνω από την ανατολική Ουκρανία θα έπρεπε να είχε κλείσει.

Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια δεν ήταν αρμόδιο να απαντήσει στο ποιος ευθύνεται για την εκτόξευση του πυραύλου. Θα ακολουθήσει στις αρχές του 2016 το πόρισμα διεθνούς ποινικής έρευνας υπό την Ολλανδία που θα απαντήσει στο πλέον πολιτικά φορτισμένο ερώτημα: Ποιος κατέρριψε την πτήση MH17;

Αναπαράσταση της κατάρριψης σε animation

Την επομένη της παρουσίασης της έκθεσης, η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia ανακοίνωσε ότι «διαφωνεί κατηγορηματικά» με τα συμπεράσματα.

«Λάβαμε γνώση της έκθεσης και […] η Ρωσία διαφωνεί κατηγορηματικά με τα συμπεράσματά της. Είναι παντελώς ανακριβή» δήλωσε ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας, Ολέγκ Στορτσεβόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το επίπεδο παραλογισμού [της έκθεσης] είναι εκτός ορίων. Οι απαντήσεις που έδωσαν οι Ολλανδοί στα ερωτήματά μας είναι αβάσιμες, μεροληπτικές και δεν επιβεβαιώνονται από τα γεγονότα. Το μόνο που εξυπηρετούν είναι να στηρίζουν τη δική τους εκδοχή. Μολονότι δημοσιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα, εμείς συνεχίζουμε την έρευνα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Στορτσεβόι, οι Ολλανδοί ερευνητές έκρυβαν μέχρι την τελευταία στιγμή από τους Ρώσους ότι είχαν βρεθεί συντρίμμια πυραύλου BUK στον τόπο της τραγωδίας. «Δυστυχώς, η συμμετοχή μας στην έρευνα αυτή περιοριζόταν στις πληροφορίες που ήθελαν να μας δώσουν» είπε.

Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη-πυραύλους Buk διαθέτουν αμφότεροι οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι ουκρανικές δυνάμεις.

Η ουκρανική κυβέρνηση και χώρες της Δύσης δηλώνουν ότι ο πύραυλος έφθασε από τη Ρωσία και εκτοξεύτηκε από ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Η Μόσχα αντιτείνει ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από περιοχή που ήλεγχε ο ουκρανικός στρατός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024