Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η «Λίλα» μιλά ξανά και εξάπτει τη φαντασία

Η «Λίλα» μιλά ξανά και εξάπτει τη φαντασία

Ελισάβετ Σταμοπούλου Μετά την περσινή της επιτυχία, η παράσταση «H Λίλα λέει» επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης από τις 19 Οκτωβρίου και για 10 παραστάσεις. Τολμηρή γλώσσα, που «σπάει κόκαλα», δημιουργεί μια διαφορετική πραγματικότητα και τροφοδοτεί τη φαντασία, ακούγεται στην παράσταση. Η Λένα Δροσάκη με αγγελική μορφή, αλλά διαβολικό λόγο αλλάζει την ανιαρή ζωή […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Μετά την περσινή της επιτυχία, η παράσταση «H Λίλα λέει» επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης από τις 19 Οκτωβρίου και για 10 παραστάσεις.

Τολμηρή γλώσσα, που «σπάει κόκαλα», δημιουργεί μια διαφορετική πραγματικότητα και τροφοδοτεί τη φαντασία, ακούγεται στην παράσταση. Η Λένα Δροσάκη με αγγελική μορφή, αλλά διαβολικό λόγο αλλάζει την ανιαρή ζωή ενός αγοριού, και μέσα από σεξουαλικές αφηγήσεις εξάπτει το ενδιαφέρον.

Σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, η παράσταση με δύο πρωταγωνιστές και ζουμερές ιστορίες , χιούμορ, δράμα και σύγχρονη μουσική «κρατά» τον θεατή για πάνω από μια ώρα. Στη σκηνή μαύρες μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και ένα μακρύ τραπέζι στο οποίο η Λίλα εκδηλώνει τη σεξουαλικότητά της.

Το αγόρι , ο Σιμώ, είναι όμηρος της μιζέριας, της προκατάληψης, μιας ζωής που τον πνίγει, με τον κοινωνικό περίγυρό του να είναι χιλιόμετρα μακριά από τα θέλω του. Μεγαλώνει σε έναν δήθεν συντηρητικό κόσμο, με τους φίλους του να κάνουν σεξουαλικά όργια και τις γυναίκες γύρω του να είναι καταπιεσμένες. Καρφιτσώνονται με εξαιρετική ευκολία ταμπέλες στους ανθρώπους, με τη θρησκεία και τα στερεότυπα να δημιουργούν ένα πλαίσιο σκοταδισμού. Τα «αγκάθια» των πεποιθήσεων του αραβικού κόσμου και η καταπίεση προβάλλονται σε μεγάλο βαθμό στην παράσταση.

Η παρουσία της Λίλας, που υιοθετεί άλλοτε αγγελική και άλλοτε διαβολική μορφή, είναι σωτήρια. Και είναι σωτήρια γιατί δίνει νόημα στη ζωή του Σιμώ, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με νέα ερεθίσματα και τελικά γράφει για την εμπειρία του από την επαφή του με τη Λίλα. Την ερωτεύεται και δεν την βλέπει ως μια κοπέλα ελευθέρων ηθών, παρόλο που εκείνη εκστομίζει πρόστυχα λόγια. Σε αντίθεση με τους φίλους, του που δεν αργούν να διασύρουν μια γυναίκα, ο Σιμώ καταφέρνει να αγαπήσει και να διαβάσει πίσω από την ομορφιά και την πρόκληση.

«Η Λίλα λέει» πηγαίνει κόντρα στα ταμπού και με μια γλώσσα που αφοπλίζει τους θεατές αναδεικνύει τα αφτιασίδωτα σημεία της πραγματικότητας. Ο αφιλτράριστος λόγος , οι υβριστικές και σεξουαλικές εκφράσεις δεν σοκάρουν το κοινό αφού βγαίνουν με φυσικότητα και όχι υπερβολή.

Η Λένα Δροσάκη μπαίνει στο πετσί της Λίλας, και καταφέρνει να συνδυάσει με έξυπνο τρόπο το αθώο με το προκλητικό. Είναι σαν να μπαινοβγαίνει σε δύο εαυτούς, και με ανεπιτήδευτο ύφος εξαπολύει ατάκες που δεν θα φανταζόταν κανείς.

Πληροφορίες

Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα (χάρτης)
τηλέφωνο ταμείου: 2103228706
παραστάσεις: 19 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15
15€ | 10€ (μειωμένο) | 5€ (άνεργοι,) | προπώληση: www.viva.gr

Κείμενο: Σιμώ
Μετάφραση – Διασκευή: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου & Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σορώτος
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Παίζουν (Αλφαβητικά): Λένα Δροσάκη, Βασίλης Μαυρογεωργίου

Με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

entertainment.in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024