ΕΤΕπ: Αυξημένες οι νέες χορηγήσεις δανείων προς την Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επιδιώξει να αυξήσει τις νέες χορηγήσεις δανείων στην Ελλάδα στα 3 δισ. ευρώ ετησίως, από 2 δισ. ευρώ, και θα στείλει μία μεγαλύτερη ομάδα (στελεχών της) στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρός της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ στο πρακτορείο Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επιδιώξει να αυξήσει τις νέες χορηγήσεις δανείων στην Ελλάδα στα 3 δισ. ευρώ ετησίως, από 2 δισ. ευρώ, και θα στείλει μία μεγαλύτερη ομάδα (στελεχών της) στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρός της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ στο πρακτορείο Bloomberg.
«Είμαστε έτοιμοι να επεκταθούμε σημαντικά, εάν προωθούνται προγράμματα που είναι οικονομικά ευέλικτα και βιώσιμα» σημείωσε ο Χόιερ, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα, προσθέτοντας ότι αυτά μπορεί να αφορούν από τον τομέα της καινοτομίας έως του τουρισμού, αλλά θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά.
Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ ανέφερε ότι έως το τέλος του έτους θα υλοποιηθεί το 15% του νέου επενδυτικού προγράμματος της ΕΕ (γνωστού ως «σχέδιο Γιούνκερ»), παρά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως οργανωμένο.
Το «σχέδιο Γιούνκερ» αποσκοπεί στην υλοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017, οι οποίες θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους.
Η Επιτροπή Επενδύσεων του προγράμματος δεν έχει ακόμη συσταθεί και ο διευθύνων σύμβουλός του δεν έχει ακόμη λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που είναι πιθανόν να γίνει την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο Χόιερ.
«Επομένως, η δομή δεν είναι ακόμη έτοιμη και εν τούτοις μπορώ να πω ότι έως το τέλος του έτους, θα έχουμε υποκινήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ. Έχουμε ήδη προχωρήσει αρκετά με το σχέδιο Γιούνκερ» σημείωσε.
Επί του παρόντος, η ΕΤΕπ βάζει τα επενδυτικά σχέδια στον ισολογισμό της, ελπίζοντας να «τα μετακινήσει κάποια ημέρα κάτω από τη ομπρέλα του σχεδίου Γιούνκερ» δήλωσε ο Χόιερ.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο θα υλοποιήσει το σχέδιο Γιούνκερ, επιδιώκει να μοχλεύσει ένα βασικό κεφάλαιο 16 δισ. ευρώ, που θα προέρχεται από εγγυήσεις της ΕΕ, και 5 δισ. ευρώ από χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442