Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελλιπής πρόσβαση των ασθενών με ρευματικές παθήσεις σε γιατρούς και θεραπεία

Ελλιπής πρόσβαση των ασθενών με ρευματικές παθήσεις σε γιατρούς και θεραπεία

Πρώτη αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας και σωματικής αναπηρίας αποτελούν οι ρευματικές παθήσεις στην Ελλάδα, με τους ασθενείς να ανέρχονται στα τρία εκατομμύρια. Σύμφωνα με την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, οι ρευματολόγοι είναι ελάχιστοι στο ΕΣΥ με τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο ως προς την διάγνωση, αλλά και ως προς την πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία.

Πρώτη αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας και σωματικής αναπηρίας αποτελούν οι ρευματικές παθήσεις στην Ελλάδα, με τους ασθενείς να ανέρχονται στα τρία εκατομμύρια. Σύμφωνα με την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία (ΕΡΕ), οι ρευματολόγοι είναι ελάχιστοι στο ΕΣΥ με τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο ως προς την διάγνωση, αλλά και ως προς την πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία.

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Τρόντζας, πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12/10), οι ρευματοπαθείς στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου σε 3.000.000 (13% πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ 1 στα 1.000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα).

«Στις περισσότερες περιπτώσεις των ΡΠ η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμο-νής κλπ) καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη παθογένεση των ΡΠ αλλά μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ή την εξέλιξη ορισμένων από αυτά τα νοσήματα» σημειώνει.

Στην Ελλάδα οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

«Οι ρευματικές παθήσεις προσβάλλουν όλες τις ηλικίες (όχι μόνο τους ηλικιωμένους) και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα» τονίζει ο κ. Τρόντζας.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας «υπάρχουν σήμερα σημαντικές ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας ενώ ελάχιστοι Ρευματολόγοι (λιγότεροι από το 10%) εργάζονται στο ΕΣΥ ή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι καταστρεπτικές συνέπειες των ρευματικών παθήσεων που προκαλούνται στα πάσχοντα άτομα, στις οικογένειες τους και στην Εθνική Οικονομία μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μόνον εάν εφαρμοσθεί η πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη σύγχρονη θεραπεία».

Εθνικό σχέδιο δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις

Στην Ελλάδα το Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις, αποτελούμενο από την ΕΡΕ και όλες τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματοπάθειες που υπάρχουν στη χώρα, διαμόρφωσε και κατέθεσε στο υπουργείο Υγείας το «Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», το οποίο αναμένει την έγκριση του ΚΕΣΥ και κατόπιν του υπουργού Υγείας για την υλοποίηση του.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επτά θεματικούς άξονες που αφορούν:

  • τις αναγκαίες πολιτικές υγείας και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που χρειάζεται να εφαρμοσθούν,
  • την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού,
  • την ανάγκη δημιουργίας αρχείων καταγραφής ρευματοπαθών,
  • την υποστήριξη και τη φροντίδα των χρόνιων ρευματοπαθών,
  • την ανάπτυξη του εθελοντισμού για τη συμπληρωματική κάλυψη των αναγκών,
  • την εκπαίδευση των ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας αλ-λά και των ίδιων των ασθενών και των οικογενειών τους,
  • την έρευνα για τις Ρευματικές Παθήσεις (στους τομείς της επιδημιολογίας, της αιτιοπαθογένειας, της κλινικής έρευνας, αλλά και των οικονομι-κών δεδομένων για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεικτές υποεπιτροπές για την προώθηση των παραπάνω δράσεων αποτελούμενες από γιατρούς, ασθενείς και στελέχη θεσμικών φορέων θα συγκροτηθούν στο Forum των Stakeholders που διοργανώνεται στις 29 Νοεμβρίου στα γραφεία της ΕΡΕ και προγράμματα για την ολοκλήρωση των δράσεων αυτών πρόκειται να ενταχθούν για διεκδίκηση χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020).

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024