Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Γαλάτσι οι 1.000 πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας

Στο Γαλάτσι οι 1.000 πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας

Στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου μεταφέρθηκαν με λεωφορεία οι 1.000 πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας για να προστατευθούν από το κρύο. Κάτοικοι και καταστηματάρχες ζητούν να αδειάσει η πλατεία, ενώ η ΚΕΕΡΦΑ διαδηλώνει ενάντια στις «ρατσιστικές συνάξεις μίσους» και ζητά από το δήμαρχο Αθηναίων να ανοίξει χώρους στο κέντρο της Αθήνας. «Η πλατεία θα αποφορτιστεί» δεσμεύτηκε ο Γ.Μουζάλας.

Στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου μεταφέρθηκαν με λεωφορεία οι 1.000 πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας προκειμένου να προστατευθούν από το κρύο.

Οι πρόσφυγες πέρασαν δύσκολο βράδυ λόγω των καιρικών συνθηκών. Κάποιοι είχαν σκηνές, ενώ άλλοι κοιμήθηκαν σε χαρτόκουτα χωρίς καμία προστασία από το κρύο.

Η μεταφορά τους γίνεται με πέντε διπλά λεωφορεία του ΟΑΣΑ και μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν πάει στο Γαλάτσι περισσότερα από 400 άτομα.

Το πρωί της Πέμπτης πρωτοβουλίες πολιτών έδωσαν φαγητό κυρίως σε μικρά παιδιά, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται άλλοι 2.500 πρόσφυγες με το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος από τη Λέσβο.

Στην πλατεία Βικτωρίας πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες συγκεντρώσεις.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στην Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) διαδήλωσε ενάντια στις «ρατσιστικές συνάξεις μίσους». Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο επικεφαλής του ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου «είμαστε υπέρ της μεταφοράς προσφύγων σε κλειστούς χώρους, αλλά ζητάμε από τον δήμαρχο Αθηναίων να ανοίξει χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποτρέψουμε τις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής.»

Τη δική τους συγκέντρωση πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν να αδειάσει η πλατεία από πρόσφυγες και μετανάστες. Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους συμβολικά μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Τη μεταφορά των προσφύγων επέβλεπε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την εικόνα στην πλατεία «άθλια» και συμπλήρωσε: «Έχω πει επανειλημμένα ότι η προσπάθειά μας είναι να αποφορτίσουμε τον ντόπιο πληθυσμό από τα βάρη που δημιουργεί το προσφυγικό ρεύμα ώστε και ο πληθυσμός να κρατήσει την αλληλέγγυα στάση που έχει δείξει μέχρι τώρα και οι πρόσφυγες να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης και να μη γίνουν οι πληθυσμοί ευεπήφοροι σε ακροδεξιές, ρατσιστικές, ξενόφοβες απόψεις».

Ο ίδιος ζήτησε υπομονή από τους κατοίκους της περιοχής. «Θέλω υπομονή από τους κατοίκους και μεγάλη επιμονή από τις δικές μου υπηρεσίες και θα τα καταφέρουμε. Όχι θαύματα, καλυτέρευση» σημείωσε.

Η προσωρινή στέγαση των προσφύγων στο Γαλάτσι, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου να βρει «ένα σύστημα παράλληλων χώρων, ώστε όπου δημιουργείται πρόβλημα να αποφορτίζεται» όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε εξέλιξη οι εργασίες στο χώρο

ΣΤις εργασίες για τη δημιουργία υποδομών, προκειμένου να διαμείνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες, έχει αναλάβει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου συνεπικουρούμενη από τις υπηρεσίες του δήμου Γαλατσίου.

Όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Γαλατσίου Γ.Μαρκόπουλος, «το πρόβλημα με το Γυμναστήριο εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 11 χρόνια, από τότε που ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γι αυτό και μπορεί να παρουσιασθούν κάποια προβλήματα».

Παρόλα αυτά, σημειώνει, η ΕΤΑΔ έχει αναλάβει τις τροποποιήσεις των χώρων, ενώ ο δήμος από την πλευρά του συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια με το εργατικό δυναμικό του. Συγχρόνως, ο δήμος -με δική του δαπάνη- έχει τοποθετήσει χημικές τουαλέτες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική μέριμνα, ο δήμος Γαλατσίου έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, ο οποίος θα αποστείλλει κλιμάκιο εθελοντών γιατρών και με την Πανελληνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, που έχει ήδη δεσμευθεί για δωρεάν αποστολή φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των επιμέρους αναγκών σε ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, φροντίζουν κυρίως οι ομάδες εθελοντών οι οποίοι έχουν προστρέξει από το πρωί στο Γαλάτσι.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, ο Ανδρέας Θεολόγου που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Αττικής σε σχετική σύσκεψη που έγινε το πρωί, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο δεν απέκλεισε «το ενδεχόμενο ανάπτυξης αντίστοιχων χώρων και σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου, ανάλογα με την δυναμική των εισερχομένων ροών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024