Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου συνεπάγεται νέα επιβράδυνση της οικονομίας, λέει η ΓΣΕΒΕΕ, τονίζοντας τις συνέπειες που θα έχει για τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα του. Αφήνοντας αιχμές για μέτρο που λήφθηκε χωρίς προγραμματισμό και μελέτη, τη στιγμή μάλιστα που μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται και σε άλλα κράτη της ΕΕ, καλεί την κυβέρνηση να βρει τρόπους άρσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και όχι μόνο, πριν είναι πολύ αργά και οι συνέπειες ανυπολόγιστες.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου συνεπάγεται νέα επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), τονίζοντας τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει το μέτρο για τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα του.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για μέτρο που λήφθηκε χωρίς προγραμματισμό και μελέτη, τη στιγμή μάλιστα που μειωμένοι συντελεστές εφαρμόζονται και σε άλλα κράτη της ΕΕ, καλεί την κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους άρσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο, πριν είναι πολύ αργά και οι συνέπειες ανυπολόγιστες.

Όπως εξηγεί η ΓΣΕΒΕΕ «οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ όπου εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε ανατιμήσεις των προϊόντων, χωρίς να προσθέσουν τα αναμενόμενα στα δημόσια έσοδα, ενώ ευνόησαν κυρίως τις συναλλαγές των μεγάλων ομίλων και την αγορά εισαγόμενων αγαθών».

Είναι σαφές λοιπόν, υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ, ότι «λόγω της περιορισμένης δυνατότητας κατανάλωσης οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ δεν οδηγούν σε αύξηση του κύκλου εργασιών, αλλά ούτε και των εσόδων του κράτους. Αλλωστε, ο εθνικός στόχος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής δεν υπηρετείται μέσα από τις συνεχείς διακυμάνσεις των φορολογικών συντελεστών, αλλά μέσα από μια συντεταγμένη ανάπτυξη των φορολογικών μηχανισμών».

«Η συνέχιση αυτής της πολιτικής, πλέον και με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από σήμερα, συνεπάγεται νέα επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας» τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ και συνεχίζει:

«Για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας θα γίνει πιο οξύ καθώς οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν ΦΠΑ που κυμαίνεται από 6% έως 10% ενώ η γειτονική Τουρκία συζητά την δημιουργία Ειδικών Τουριστικών Ζωνών με μηδενικό ΦΠΑ, γεγονός που τους επιτρέπει να παρέχουν χαμηλότερες τιμές τουριστικών πακέτων.»

» Οποιαδήποτε μεταβολή γίνεται χωρίς προγραμματισμό και μελέτη το μόνο που επιτυγχάνει είναι να οξύνει τα προβλήματα ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Επιπροσθέτως, σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ «για τα νησιά μας ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ δεν αποτελούσε προϊόν προνομιακής μεταχείρισης αλλά μέτρο άμβλυνσης τόσο των ανισοτήτων όσο και του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων, υπηρεσιών και προσώπων.»

» Άλλωστε μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς τόσο έντονα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Στις Κανάριες Νήσους στην Ισπανία και στις περιοχές της λίμνης Λουγκάνο στην Ιταλία υπάρχει μηδενικός ΦΠΑ ενώ στην Κορσική στη Γαλλία υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές».

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, «θα πρέπει γρήγορα να επανεξετάσει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» σημειώνει η Συνομοσπονδία, εκτιμώντας μάλιστα ότι «διαφαίνεται μια λογική μονιμότητας του μέτρου και πλήρης ανατροπής του προηγούμενου καθεστώτος».

Εάν η κυβέρνηση, προειδοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ «δεν αναζητήσει τρόπους άρσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο, πολύ φοβόμαστε ότι η πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί θα την οδηγήσει εκεί, όμως τότε ενδεχομένως να είναι πολύ αργά και με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr