Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Tesla Model X 2017: Νέο είδος

Tesla Model X 2017: Νέο είδος

Η καλιφορνέζικη φίρμα των ηλεκτροκίνητων παρουσιάζει την έκδοση παραγωγής του πρώτου SUV της κατοχυρώνοντας έτσι και τον τίτλο του πρώτου ηλεκτροκίνητου SUV στον κόσμο.


Η Tesla έκανε τα αποκαλυπτήρια του νέου αμιγώς ηλεκτροκίνητου SUV της και του μοναδικού στο είδος του, στον κόσμο σε ειδική εκδήλωση στο εργοστάσιο της φίρμας στο Freemont της Καλιφόρνια.

Αν και η σχεδίαση του νέου SUV δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένων των προηγούμενων εμφανίσεων του τόσο ως πρωτοτύπου όσο και από σε διάφορες «διαρροές», αξίζει να σημειωθεί ότι το Model X διατηρεί και στην έκδοση παραγωγής του της χαρακτηριστικές Falcon Wings πόρτες οι οποίες ανοίγουν προς τα πάνω και εγγυώνται ευκολότερη πρόσβαση στο επταθέσιο εσωτερικό του.

Ένα από τα άλλα χαρακτηριστικά της σχεδίασης του είναι η χαμηλή coupe λογικής οροφή η οποία εκτός από την κομψή σιλουέτα συμβάλλει συνδυαστικά και με τις υπόλοιπες αναλογίες του, αλλά και την παρουσία ενός ενεργού spoiler τριών θέσεων στον περιορισμό του αεροδυναμικού συντελεστή στο 0,24.

Στα στοιχεία που ξεχωρίζουν συγκαταλέγεται επίσης και το «μεγαλύτερο παρμπρίζ σε αυτοκίνητο παραγωγής» όπως το χαρακτηρίζει η Tesla και το οποίο υπόσχεται πανοραμική ορατότητα σε οδηγό αλλά και επιβαίνοντες.

Στο εσωτερικό, οι ιδιοκτήτες του θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ επταθέσιας ή εξαθέσιας διάταξης με δύο διαθέσιμες διαμορφώσεις 2+3+2 ή 2+2+2 θέσεων, καθώς το Model X διαθέτει de facto τρεις σειρές καθισμάτων.

Όπως σημειώνει η Tesla η τρίτη σειρά καθισμάτων μπορεί να αναδιπλωθεί όταν δεν χρησιμοποιείται ενώ η δεύτερη έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεγιστοποιεί την παρεχόμενη άνεση, το χώρο για τα κάτω άκρα των επιβατών προσφέροντας παράλληλα πληθώρα αποθηκευτικών χώρο κάτω από το κάθισμα.

Σε ό,τι αφορά τα περαιτέρω στοιχεία του σχεδιασμού του εσωτερικού, στο κέντρο του ταμπλό ξεχωρίζει η γνώριμη από το Model S ευμεγέθης «κάθετη» οθόνη αφής η οποία φιλοξενεί τις λειτουργίες του infotainment.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προδιαγραφές της κατασκευής του, όπως σημειώνει η Tesla η θέση της μπαταρίας στο πάτωμα του αυτοκινήτου εξασφαλίζει χαμηλότερο κέντρο βάρους, ενώ λειτουργεί ενισχυτικά στο αμάξωμα σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Επίσης, η απουσία συμβατικού κινητήρα αφήνει ελεύθερο τον αποθηκευτικό χώρο μπροστά λειτουργώντας ως μια μεγάλη ζώνη παραμόρφωσης σε περίπτωση ατυχήματος.

Όπως ανακοίνωσε η Tesla, το Model X θα διατεθεί σε δύο εκδόσεις επιδόσεων κατά τις συνήθειες της καλιφορνέζικης φίρμας.

Η πρώτη έκδοση 90D εξοπλίζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες –ένα σε κάθε άξονα- που της προσφέρουν τετρακίνηση ισχύος 259 ίππων. Η αυτονομία της ανέρχεται σε 414 χλμ. ενώ σε επίπεδο επιδόσεων, επιταχύνει από 0-95 χλμ./ώρα σε 4,8 δευτερόλεπτα.

Η κορυφαία και επίσης τετρακίνητη έκδοση P90D διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν ισχύος 259 ίππων και έναν 503 ίππων. Ως αποτέλεσμα η επιτάχυνση από 0-96 χλμ./ωρα απαιτεί 3,8 δευτερόλεπτα ενώ, με η επιλογή του πακέτου Ludicrous Speed μειώνει τον παραπάνω χρόνο σε 3,2 δευτερόλεπτα.

Μιλώντας για εξοπλιστικές προσθήκες, το Model X διαθέτει στην προαιρετική λίστα επιλογών του, αερανάρτηση, ολιστικό σύστημα ασφάλειας και αποτροπής συγκρούσεων το οποίο συλλέγει δεδομένα με την βοήθεια κάμερας, ραντάρ και σόναρ και σε περίπτωση που εντοπίσει ενδεχόμενο σύγκρουσης ενεργοποιεί τα φρένα, ενώ λειτουργεί ακόμα και σε ταχύτητες αυτοκινητοδρόμων καθώς και ένα σύστημα κλιματισμού με ιονισμό το οποίο διαθέτει λειτουργία απομόνωσης του θαλάμου και προστασίας των επιβαινόντων έναντι «βιοχημικών κινδύνων».

auto.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024