Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όλοι μιλούν με όλους για το Συριακό, «παρών» δηλώνει το Ιράν

Όλοι μιλούν με όλους για το Συριακό, «παρών» δηλώνει το Ιράν

Διπλωματικός πυρετός «κορυφής» στο Συριακό με φόντο την ρωσική στρατιωτική ανάμειξη, την κλιμάκωση της δράσης της ISIS και το μόνιμο αγκάθι της παραμονής ή μη Άσαντ στην εξουσία. Το Ιράν μπορεί να διευκολύνει την λύση, δήλωσε την Κυριακή ο Φρανσουά Ολάντ συναντώντας στη Νέα Υόρκη τον Χασάν Ροχανί -ο οποίος την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του λέει ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συζητήσει ένα «σχέδιο δράσης» αφού ηττηθούν οι τζιχανιστές. Ενώπιως ενωπίω ήλθαν επίσης Κέρι-Λαβρόφ συζητώντας και επί της πιθανότητας «πολιτικής μετάβασης».

Διπλωματικός πυρετός «κορυφής» στο Συριακό με φόντο τη ρωσική στρατιωτική ανάμειξη, την κλιμάκωση της δράσης της ISIS και το μόνιμο αγκάθι της παραμονής ή μη Άσαντ στην εξουσία. Το Ιράν μπορεί να διευκολύνει την λύση, δήλωσε την Κυριακή ο Ολάντ συναντώντας στη Νέα Υόρκη τον Χασάν Ροχανί -ο οποίος την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του λέει ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συζητήσει ένα «σχέδιο δράσης» αφού ηττηθούν οι τζιχανιστές. Ενώπιως ενωπίω ήλθαν επίσης Κέρι-Λαβρόφ συζητώντας και επί της πιθανότητας «πολιτικής μετάβασης».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό το Χασάν Ροχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματική πηγή ανέφερε πως ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε κατά τη συνάντηση πως το Ιράν μπορεί να διευκολύνει στην εξεύρεση λύσης για την συριακή κρίση -επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ (σύμμαχοι του οποίου είναι Ιράν και Ρωσία) δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της επόμενης ημέρας.

Ο ίδιος ο Χασάν Ροχανί ανέφερε εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό πως η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τους Ευρωπαίους ένα ενδεχόμενο «σχέδιο δράσης» για τη Συρία μόλις ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν είναι πρόβλημα για εμάς […] να αρχίσουμε συνομιλίες για να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε το επόμενο σχέδιο δράσης, αφού οι τρομοκράτες θα έχουν εκδιωχθεί από το [συριακό] έδαφος» είπε στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί ολόκληρη τη Δευτέρα.

Όμως, ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η τύχη της Συρίας και του προέδρου της Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να αποφασισθεί παρά μόνο από τους ίδιους τους Σύρους: «Στο τέλος, η τελευταία λέξη, και η σημαντικότερη λέξη, ανήκει στον λαό αυτής της χώρας» τόνισε.

Το Ιράν είναι, μαζί με τη Ρωσία από τους πλέον σταθερούς συμμάχους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο στηρίζει στρατιωτικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι επιδιώκει να δημιουργήσει με τις χώρες της περιοχής ένα «πλαίσιο συντονισμού» για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Από την πλευρά τους Δυτικοί ηγέτες δείχουν να χαλαρώνουν τη θέση τους σχετικά με την τύχη του Μπασάρ αλ-Άσαντ, η αποχώρηση του οποίου δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Συρία.

Η Γαλλία «συζητεί με όλους και δεν αποκλείει κανέναν»στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στη Συρία, δήλωσε από τη στη Νέα Υόρκη ο Φρανσουά Ολάντ. Για το Παρίσι όμως ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να παραμείνει αιωνίως επικεφαλής της χώρας. «Το μέλλον της Συρίας δεν μπορεί να περνά από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, πως ο Σύρος πρόεδρος θα μπορούσε να παραμείνει βραχυπρόθεσμα ως μέρος μίας μεταβατικής κυβέρνησης, όμως δεν θα πρέπει να αποτελέσει μακροπρόθεσμα μέρος του μέλλοντος της Συρίας.

Την περασμένη εβδομάδα και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση πως θα πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες -και- με τον Άσαντ προς επίλυση της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, εν όψει της συνάντησης Ομπάμα-Πούτιν τη Δευτέρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχαν την Κυριακή προπαρασκευαστικές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας.

Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν τη στρατιωτική ανάμειξη της Ρωσίας στη Συρία, καθώς και τρόπους για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων που επιχειρούν στη Συρία («de-conflict») και τη δυνατότητα να υπάρξε μία πολιτική μετάβαση στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

«Ήταν μια πολύ λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων για τις στρατιωτικές αλλά και τις πολιτικές επιπτώσεις της αυξανόμενης δέσμευσης της Ρωσίας στη Συρία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η συνάντηση έγινε για να προετοιμασθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Συζήτησαν την ανάγκη όχι μόνο να αποφευχθούν συγκρούσεις [de-conflict] αλλά, εί δυνατόν να επιστρέψουμε στη συζήτηση για να βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσουμε σε μα πολιτική μετάβαση. Συζήτησαν διάφορους τρόπους για να το εξετάσουμε αυτό» προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Ο όρος «de-conflict» είναι ένας διπλωματικός όρος για την αποφυγή ακούσιων επεισοδίων ή ατυχημάτων μεταξύ διαφόρων στρατιωτικών δυνάμεων που επιχειρούν στο ίδιο πεδίο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024