Συνεργασία ΗΠΑ και Αθήνας τον «θερμό Ιούλιο» απέναντι στο Βερολίνο
Την εικόνα πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον τον «θερμό Ιούλιο», κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές που έφτασαν στα όρια της ρήξης, δημιουργεί τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, γνώση του οποίου επικαλείται εφημερίδα. Η αμερικανική πλευρά φαίνεται να καθοδηγούσε την Αθήνα στην στάση που έπρεπε να κρατήσει απέναντι στο Βερολίνο, αποφεύγοντας μετωπική αντιπαράθεση και αποσκοπώντας σε συμμαχία με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Την εικόνα πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον τον «θερμό Ιούλιο», κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές που έφτασαν στα όρια της ρήξης, δημιουργεί τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, γνώση του οποίου επικαλείται η Καθημερινή.
Η αμερικανική πλευρά φαίνεται να καθοδηγούσε την Αθήνα στην στάση που έπρεπε να κρατήσει απέναντι στο Βερολίνο, αποφεύγοντας μετωπική αντιπαράθεση και αποσκοπώντας σε συμμαχία με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα την στήριζαν στη συζήτηση αφού πείθονταν για τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, από απόρρητο τηλεγράφημα που είχε στείλει ο έλληνας πρέσβης λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο της 12/13ης Ιουλίου προκύπτει ότι η αμερικανική πλευρά συμβούλευε την ελληνική στις διαπραγματεύσεις.
Η βασική προτροπή προς την Αθήνα ήταν «να αποφεύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο» αλλά να δημιουργήσει «ευρύτερες συμμαχίες με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να προσφέρουν την στήριξή τους έναντι της Γερμανίας», αναφέρεται.
Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ «φαίνεται να προσεγγίζουν υπό διαφορετικό πρίσμα» από ό,τι η Γερμανία το ζήτημα της διατήρησης της ισχύος της Ευρωζώνης, με την Ουάσινγκτον να θεωρεί «ότι για να είναι πιεστική η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει αρραγής».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στενά του Ορμούζ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τραμπ να μην τα βομβαρδίσει άλλο
- Σούπερ Ελ Νίνιο: Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αφρική – Οικονομική ζημιά ύψους 10-20 δισ. δολαρίων
- Πώς οι επιχειρηματίες έμαθαν να ζουν με τον πληθωρισμό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Αν δεν εκδώσατε τη νέα ταυτότητα
- Κούβα: Ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ χαρακτηρίζει «πολιτική γενοκτονία» το πετρελαϊκό εμπάργκο των ΗΠΑ
- Επίσημο: Στην Παρτιζάν ο Βιλντόζα (pic)
- Βραζιλία, Μεξικό και Δημοκρατικοί στο «στόχαστρο» του Χαβιέρ Μιλέι
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442