Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο: Οι αστέρες και η γυναικεία συμμετοχή

Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο: Οι αστέρες και η γυναικεία συμμετοχή

Ελισάβετ Σταμοπούλου Δύο κινηματογραφικά φεστιβάλ. Το ένα στη Βενετία, το άλλο στο Τορόντο. Το καθένα με τη δική του ιστορία. Η αυλαία έπεσε με εμφανίσεις αστέρων του Χόλιγουντ, ταινίες που οδεύουν για Όσκαρ , πολιτικά δράματα, επιστημονική φαντασία και ομοφυλοφιλία. Στο Τορόντο στο ύφος του δράματος όπως το «Truth», σε σενάριο και σκηνοθεσία Τζέιμς Βάντερμπλιτ, […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Δύο κινηματογραφικά φεστιβάλ. Το ένα στη Βενετία, το άλλο στο Τορόντο. Το καθένα με τη δική του ιστορία. Η αυλαία έπεσε με εμφανίσεις αστέρων του Χόλιγουντ, ταινίες που οδεύουν για Όσκαρ , πολιτικά δράματα, επιστημονική φαντασία και ομοφυλοφιλία.

Στο Τορόντο στο ύφος του δράματος όπως το «Truth», σε σενάριο και σκηνοθεσία Τζέιμς Βάντερμπλιτ, τα «Freeheld» του Πίτερ Σόλετ, «Trumbo» του Τζέι Ρόουτς και «Spotlight» του Τομ ΜακΚάρθι που μίλησαν για τα οφέλη του γάμου για τους ομοφυλοφίλους, για έναν διάσημο σεναριογράφο που στοχοποιήθηκε λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και για την αρνητική πλευρά της έκθεσης στη δημοσιογραφία.

Από το Φεστιβάλ δεν πέρασε απαρατήρητο το «The Martian» του Ρίντλεϊ Σκοτ ο οποίος στο νέο του εγχείρημα σκηνοθέτησε τον Ματ Ντέιμον που ερμηνεύει έναν αστροναύτη ο οποίος εγκαταλείπεται στον αφιλόξενο πλανήτη και θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις του για να κρατηθεί στη ζωή.

Με διφορούμενες κριτικές κινήθηκε το «I Saw The Light», η βιογραφία του μουσικού Χανκ Γουίλιαμς με τον Τομ Χίντλστοουν, ενώ θερμή υποδοχή έλαβε το «Black Mass» του Σκοτ Κούπερ με τον μετρ της μεταμόρφωσης Τζόνι Ντεπ που μετά το φεστιβάλ Βενετίας πέρασε στο Τορόντο.

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι κριτικοί το «Our Brand Is Crisis» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν σε παραγωγή Τζορτζ Κλούνεϊ και Γκραντ Χίσλοβ, και με την οσκαρική Σάντρα Μπούλοκ στο πρωταγωνιστικό τιμόνι.

Στην άλλη άκρη, στο ευρωπαϊκό «κόκκινο χαλί», το Φεστιβάλ Βενετίας βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην αίγλη των Καννών και στο Τορόντο. Οικοδεσπότης ταινιών της οσκαρικής κούρσας, το φεστιβάλ σήκωσε αυλαία με το «Έβερεστ» του Μπαλτάζαρ Κομάκουρ, ενώ οι τίτλοι τέλους έπεσαν με μεγάλο νικητή την ταινία «Desde Allá» του Λορένσο Βίγας, που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα.

Ξεχώρισε το «The Danish Girl» που εισδύει με μια αξιοπρόσεχτη ιστορία στη ψυχοσύνθεση των τρανσέξουαλ. Θέμα της ταινίας η Λίλι Ελμπε που γεννήθηκε αγόρι. Συγκεκριμένα, ο ζωγράφος Εϊναρ Βέγκενερ, ο οποίος στα 19 του παντρεύτηκε τη λίγο μεγαλύτερη του, επίσης καλλιτέχνη Γκέρντα, ντύνεται γυναίκα μετά από πρόταση της συζύγου του και αφότου ένα μοντέλο της δεν έχει εμφανιστεί. Το ντύσιμο αυτό όμως αποδεικνύεται τελικά καθοριστικό, αφού η μεταμόρφωση μετρά αντίστροφα.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ηθοποιός, Έντι Ρέντμεϊν, που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια για τη «Θεωρία των πάντων», αναμένεται να βρεθεί ξανά σε οσκαρική τροχιά μέσα από το «The Danish Girl».

Απαρατήρητος δεν πέρασε και ο Γιώργος Ζώης που μετά τα «Casus Belli» (2010) και «Τίτλοι Τέλους» (2012), κατέφθασε στη Βενετία με το «Interruption». Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια παράσταση. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει, τα φώτα σβήνουν και μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους, και η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

Φτωχή η γυναικεία συμμετοχή

Αιχμηρές δηλώσεις κύκλων του Χόλιγουντ για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, διαδέχεται έρευνα με τίτλο, «Women at the International Film Festivals of 2015 – 2016 (Οι γυναίκες στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ 2015 -2016)» που αποκαλύπτει ότι το ποσοστό των σκηνοθετριών που συμμετείχε στο φεστιβάλ Βενετίας ανήλθε στο 13%, ενώ αντίστοιχα στου Τορόντο στο 26%.

Βολιδοσκοπώντας την κατάσταση στο Φεστιβάλ του Τορόντο, σε πάνω από 400 ταινίες μόνο οι 69 έφεραν γυναικεία υπογραφή.

Στη Βενετία η κατάσταση εμφανίζεται πιο απογοητευτική. Μόνο το 9% των ταινιών που διαγωνίστηκαν για το Χρυσό Φοίνικα σκηνοθετήθηκε από γυναίκες.

entertainment.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024