Σαουδική Αραβία: Θύελλα διεθνών αντιδράσεων για την εκτέλεση 20χρονου σιίτη
Διεθνής εκστρατεία, με τη συμμετοχή ομάδας ειδικών του ΟΗΕ, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικών αξιωματούχων όπως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έχει στηθεί για τη σωτηρία του Άλι Αλ Νιμρ, του 20χρονου σιίτη που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στη Σαουδική Αραβία.
Διεθνής εκστρατεία, με τη συμμετοχή ομάδας ειδικών του ΟΗΕ, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικών αξιωματούχων όπως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έχει στηθεί για τη σωτηρία του Άλι Αλ Νιμρ, του 20χρονου σιίτη που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στη Σαουδική Αραβία.
Ο Αλ Νιμρ μπορεί να εκτελεστεί – να αποκεφαλιστεί ή να σταυρωθεί – ανά πάσα στιγμή, καθώς έχει κριθεί ένοχος για συμμετοχή σε διαδηλώσεις στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης, ενόσω ήταν έφηβος.
Ο πατέρας του απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση προς τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας να σώσει τη ζωή του γιου του, με τον οποίο είχε ένα πάρα πολύ σύντομο τηλεφώνημα, ίσα για να τους ενημερώσει ότι βρίσκεται ακόμη στη ζωή.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν ανακοινώνουν από πριν τις εκτελέσεις και, στην περίπτωση του Άλι Αλ Νιμρ, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, προειδοποιούν στελέχη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο νεαρός σιίτης μπορεί να αποκεφαλιστεί δημοσίως και να σταυρωθεί και στη συνέχεια να εκτεθεί στο κοινό έως ότου η σάρκα αρχίσει να αποσυντίθεται, όπως προβλέπεται από τη Δικαιοσύνη της Σαουδικής Αραβίας για τα εγκλήματα τα οποία θεωρούνται πιο σοβαρά.
Στην περίπτωση του νεαρού Αλ Νιμρ βαραίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι ανιψιός του σιίτη ιερωμένου σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ, ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί σε θάνατο για την οργάνωση του σιιτικού κινήματος διαμαρτυρίας του 2011 στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζει η σιιτική μειονότητα του σουνιτικού βασιλείου.
Ειδικοί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητούν επιτακτικά την ματαίωση της εκτέλεσης. Αμφισβητούν τη νομιμότητα της δικαστικής διαδικασίας και επιμένουν ότι ο νεαρός υποβλήθηκε σε βασανιστήρια για να ομολογήσει, χωρίς δικηγόρο.
Η επιβολή της θανατικής ποινής σε ανηλίκους αποτελεί επίσης παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εργατικά ατυχήματα: Πάνω από 7.500 κάθε μέρα στην ΕΕ το 2023
- Κόκκινο κραγιόν, τραβηγμένα μαλλιά, κρίκοι – Το 80s στυλ της Sade δεν ξεπεράστηκε ποτέ
- Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της οπτικής ρύπανσης από το Δήμο Θεσσαλονίκης
- Ελπίδα Μαζαράκη: Πέθανε η αγαπημένη ηθοποιός
- Αντιρρήσεις για το Δημόσιο, μήνυση στον Κυρανάκη και ραντεβού σε έναν… μήνα στη δίκη για τα Τέμπη
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Πρωτοφανής η επίθεση στο πρωτοδικείο Αθηνών


