Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Εγκρίθηκε χωρίς ομοφωνία το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων

ΕΕ: Εγκρίθηκε χωρίς ομοφωνία το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μάλιστα, σε ένα δείγμα του πόσο διχασμένη είναι η Ένωση, το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία, με την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία να ψηφίζουν κατά και τη Φινλανδία να απέχει. Απ' την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Την Τετάρτη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση. Έντονες αντιδράσεις από Τσεχία, Σλοβακία

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Από την Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν αρχικά σε άλλες χώρες 50.400 πρόσφυγες και 15.600 από την Ιταλία.

Μάλιστα, σε ένα δείγμα του πόσο διχασμένη είναι η ΕΕ, το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία -αφού δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση-, με την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία να ψηφίζουν κατά και τη Φινλανδία να απέχει.

«Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τις χώρες-μέλη» ανέφερε μέσω του Twitter η προεδρία της ΕΕ, την οποία αυτό το εξάμηνο ασκεί το Λουξεμβούργο.

Το σχέδιο προσέκρουε στην αντίσταση των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους ή έχουν υψώσει φράχτες για να αποτρέψουν την εισροή προσφύγων.

Σε ανακοίνωσή του, το Λουξεμβούργο που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, σημείωσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο αρχικά θα βοηθηθούν Ιταλία και Ελλάδα, ενώ αργότερα θα βοηθηθούν και άλλες χώρες.

Η Ουγγαρία δεν θα θεωρηθεί τελικά χώρα εισόδου, με αποτέλεσμα να μην ισχύσει η μετεγκατάσταση προς άλλες χώρες από το συγκεκριμένο κράτος-μέλος. Οι 54.000 πρόσφυγες που αναμενόταν να μετεγκατασταθούν από την Ουγγαρία σε άλλες χώρες της ΕΕ, θα μετεγκατασταθούν τελικά από την Ελλάδα και την Ιταλία μετά το πρώτο έτος.

Ο τσέχος υπουργός Εσωτερικών, Μίλαν Κόβανετς, σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter: «Σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Σήμερα χάθηκε η λογική».

Από την πλευρά του, θέλοντας να δώσει έναν θετικό τόνο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, είπε ότι η ΕΕ «είναι ικανή να λάβει αποφάσεις, ακόμα και εάν αυτές οι αποφάσεις είναι πολύ δύσκολες για ορισμένα κράτη-μέλη».

Τόνισε, επίσης, ότι όλα τα κράτη μέλη θα σεβαστούν την απόφαση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Όπως εξήγησε, τα κράτη μέλη που διαφοροποίησαν τη θέση τους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομοφωνία, αλλά να εγκριθεί η πρόταση με μεγάλη πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία, δέχτηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση, παρά τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις της Επιτροπής.

«Θα προτιμούσαμε η πρόταση να εγκριθεί ομόφωνα, αλλά δεν καταφέραμε να το επιτύχουμε αυτό» σημείωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν. Ορισμένες χώρες, όπως είπε, έχουν τις «δικές τους απόψεις».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «κανένα κράτος-μέλος δεν έχει το δικαίωμα» να μη δεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που του έχει οριστεί, ενώ ο Φ.Τίμερμανς συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως «θεματοφύλακας των συνθηκών», θα διασφαλίσει την εφαρμογή της.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την προσωπική του ικανοποίηση, ενώ αποκάλεσε τη σημερινή συμφωνία μια «ιστορική στιγμή για τη μεταναστευτική πολιτική» της Ένωσης.

Η προεδρία του Λουξεμβούργου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριζαν ότι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να υπάρχει ομόφωνη απόφαση των κρατών – μελών. Ωστόσο, φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη κάποιων χωρών -όπως της Γερμανίας- να αντιμετωπιστεί το εμπόδιο των αντιπάλων της κατανομής με ειδική πλειοψηφία.

Την Τετάρτη το βράδυ οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν περαιτέρω μέτρα και να προσπαθήσουν να υιοθετήσουν μία κοινή πολιτική για την προσφυγική κρίση.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι η χώρα του θα δεχθεί περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες. «Το κάνουμε αυτό από αλληλεγγύη και ευθύνη, αλλά είναι και προς το συμφέρον μας. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 50% αυτών που φτάνει στην Ελλάδα έρχονται στη Γερμανία. Με ποσόστωση 26%, θα έρχονται λιγότεροι» σημείωσε.

Ολάντ: Η Ευρώπη ανέλαβε τις ευθύνες της

«Η Ευρώπη ανέλαβε τις ευθύνες της» απέναντι στους πρόσφυγες, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από το Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Η Ευρώπη «ήταν ικανή να υποδεχτεί, αλλά υπό όρους και με κανόνες, και αυτό ζητούσε η Γαλλία» συνέχισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η συμφωνία επιτρέπει να έχουμε επιτέλους κέντρα πληροφόρησης και κυρίως κέντρα καταγραφής των προσφύγων» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024