Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, δημητριακά και ελαιόλαδο και λίγες ποσότητες γαλακτοκομικών και κρέατος, φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, με επικεφαλής τον Δρ Μιγκέλ Μαρτίνεζ-Γκονζάλεζ, με τυχαία επιλογή υπέβαλε 4.152 γυναίκες (κατά μέσο όρο 68 ετών) σε τρεις διαφορετικές δίαιτες: μια μεσογειακή διατροφή με παρθένο ελαιόλαδο, μια διατροφή με μείγματα ξηρών καρπών και μια διατροφή που στόχο είχε τη μείωση των διατροφικών λιπαρών.

Οι γυναίκες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 4,8 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων ελέγχονταν διάφορες μεταβλητές, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και η σωματική δραστηριότητα. Τελικά, 35 γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο μαστού.

Συγκριτικά με την τρίτη ομάδα διατροφής, εκείνες που έκαναν μεσογειακή διατροφή με παρθένο ελαιόλαδο είχαν 68% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου μαστού. Επίσης μικρότερος ήταν ο κίνδυνος και για όσες έκαναν διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς, αλλά η μείωση δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντική.

«Πρόκειται για την πρώτη απτή απόδειξη ότι μια διατροφική παρέμβαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού» σχολιάζει ο Δρ Μαρτίνεζ-Γκονζάλεζ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr