Πολλά άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα ανησυχούν μήπως οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα που επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία, περιλαμβανομένου και του σεξ, μπορεί να συντελέσει σε ένα νέο καρδιακό επεισόδιο. Ωστόσο, γερμανοί ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα πρέπει να αποφεύγουν το σεξ υπό τον φόβο νέου εμφράγματος, αφού η ερωτική συνεύρεση δεν μπορεί να προκαλέσει καρδιακό συμβάν.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology, ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Ιατρικής Βιομετρίας του Πανεπιστημίου του Ουλμ, με επικεφαλής τον Δρ Ντίντριχ Ροθενμπάσερ, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 536 ασθενείς, 30-70 ετών, που είχαν υποστεί έμφραγμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα απαιτούσε περίπου την ίδια ποσότητα προσπάθειας με τον ανέβασμα σκαλιών δύο ορόφων ή έναν ζωηρό περίπατο.

Οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν την ερωτική τους ζωή και τους μήνες που είχαν ακολουθήσει μετά το έμφραγμα, το 15% δεν είχε κάνει σεξ, το 5% είχε κάνει σεξ λιγότερο από μια φορά τον μήνα, το 25% λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και το 55% έκανε σεξ τουλάχιστον μια φορά εβδομαδιαίως.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την σεξουαλική δραστηριότητα των ασθενών και το 12μηνο πριν την εκδήλωση του εμφράγματος και συσχέτισαν τη συχνότητα της ερωτικής συνεύρεσης με μελλοντικά συμβάντα, όπως το μοιραίο έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή ο καρδιαγγειακός θάνατος.

Εν τέλει διαπίστωσαν ότι 100 ανεπιθύμητα καρδιακά συμβάντα συνέβησαν στους ασθενείς της μελέτης, κατά τη διάρκεια των 10 ετών παρακολούθησης τους. Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν αποτελούσε παράγοντα κινδύνου μελλοντικών προβλημάτων υγείας.

Μετά την αξιολόγηση του χρόνου της τελευταίας ερωτικής συνεύρεσης πριν το έμφραγμα, προέκυψε ότι μόνο το 0,7% των ασθενών ανέφερε ερωτική πράξη εντός μιας ώρας πριν την εκδήλωση του εμφράγματος. Ωστόσο, πάνω από το 78% ανέφεραν ότι η τελευταία τους σεξουαλική δραστηριότητα συνέβη περισσότερες από 24 ώρες πριν το έμφραγμα.

«Βάσει των δεδομένων αυτών, είναι απίθανο η σεξουαλική δραστηριότητα να προκαλέσει έμφραγμα. Λιγότεροι από τους μισούς άνδρες και λιγότερο από το ένα τρίτο των γυναικών είναι σωστά ενημερωμένοι για την ερωτική τους ζωή μετά από ένα έμφραγμα. Πρέπει λοιπόν να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν και μπορούν να συνεχίζουν να έχουν μια φυσιολογική ερωτική ζωή», σημειώνει ο Δρ Ροθενμπάσερ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr