Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιπλοκές της κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων

Επιπλοκές της κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων

Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο μετέπειτα για την μητέρα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο μετέπειτα για την μητέρα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

«Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για γυναίκες που είχαν περισσότερα από ένα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Μπάρμπαρα Κον, διευθύντρια Παιδικής Υγείας και Αναπτυξιακών Μελετών στο Δημόσιο Ινστιτούτο Υγείας, στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 15.000 γυναίκες που είχαν κυοφορήσει στην περιοχή του Όκλαντ της Καλιφόρνια, το διάστημα 1959 – 1967. Συνολικά, το 64% των μητέρων δεν είχε καμιά επιπλοκή κύησης, το 31% είχε μία και το 5% δύο ή και περισσότερες.

Η συχνότερη επιπλοκή ήταν η υπέρταση κύησης και ακολουθούσε ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης και η μείωση της αιμοσφαιρίνης.

Έως το 2011, είχαν πεθάνει από καρδιακή νόσο 368 γυναίκες.

Οι επιστήμονες συνέκριναν το καρδιακό ιστορικό των γυναικών αυτών με τις επιπλοκές που είχαν εμφανίσει στην εγκυμοσύνη για να δουν αν οι τελευταίες λειτουργούσαν προειδοποιητικά για μελλοντικά καρδιακά προβλήματα.

«Ανακαλύψαμε λοιπόν ότι συγκεκριμένες επιπλοκές της κύησης σχετίζονταν έως και με επταπλάσια αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος μοιραίας καρδιακής πάθησης πριν την ηλικία των 60 ετών διπλασιάζονταν ή και τριπλασιαζόταν στις γυναίκες που είχαν εμφανίσει προεκλαψία (ξαφνική αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος) στην εγκυμοσύνη. Και ο κίνδυνος εξαπλασιαζόταν αν η μητέρα είχε εμφανίσει προεκλαψία σε πρώιμα στάδια της κύησης» εξηγεί η Δρ Κον.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ο κίνδυνος ήταν επταπλάσιος για τις μητέρες με προϋπάρχοντα προβλήματα υπέρτασης και πρόωρο τοκετό. Επίσης, πενταπλάσιος ήταν ο κίνδυνος για τις γυναίκες με προϋπάρχουσα υπέρταση και απόκτηση παιδιού χαμηλού σωματικού βάρους. Τέλος, ο κίνδυνος ήταν πενταπλάσιος για τις μητέρες με προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό.

Τέλος, οι επιστήμονες εντόπισαν και άλλες δύο επιπλοκές της κύησης που αύξαναν τον ατομικό κίνδυνο καρδιακού θανάτου. Τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στα ούρα σχετίζονταν με τετραπλάσιο κίνδυνο μετέπειτα θανάτου από καρδιακά αίτια, συγκριτικά με γυναίκες που δεν εκδήλωσαν διαβήτη κύησης.

Επιπλέον, οι γυναίκες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο αν είχαν εμφανίσει αφύσικη μείωση της αιμοσφαιρίνης κατά την κύηση. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που διοχετεύει οξυγόνο στο σώμα. Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη μπορεί να προκαλέσει στρες στην καρδιά, αφού την αναγκάζει να παρέχει γρηγορότερα οξυγόνο στον οργανισμό.

Πάντως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η υπέρταση κύησης σχετιζόταν με μετέπειτα καρδιακό θάνατο μόνο στις γυναίκες αφρο-αμερικανικής καταγωγής. Ενώ δεν ίσχυε το ίδιο για γυναίκες ασιατικής και ισπανικής καταγωγής.

«Οι γυναικολόγοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις επιπλοκές της κύησης ως προειδοποιητικά σημάδια για τον εντοπισμό γυναικών με μελλοντικό υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Και οι συγκεκριμένες γυναίκες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς η εγκυμοσύνη είναι ένα πραγματικό στρες τεστ για το καρδιαγγειακό σύστημα», καταλήγει η ερευνήτρια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024