Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σαρκοζί δεν λέει ακόμη αν θέλει την προεδρία, «αβάσταχτη η αγωνία» για τον Ζιπέ

Ο Σαρκοζί δεν λέει ακόμη αν θέλει την προεδρία, «αβάσταχτη η αγωνία» για τον Ζιπέ

Είναι κοινό μυστικό στο Παρίσι πως η «πολιτική ανάσταση» του Νικολά Σαρκοζί έγινε με στόχο τη διεκδίκηση της επιστροφής στην γαλλική προεδρία στις επόμενες εκλογές -αλλά ο ίδιος περιορίστηκε, όταν ρωτήθηκε, να πει πως θα αναγγείλει το 2016 εάν θα διεκδικήσει το χρίσμα του κεντροδεξιού κόμματος για την κάλπη. Ισοπεδωτικά ειρωνική ήταν η αντίδραση του κυριότερου, στην παρούσα φάση, αντιπάλου του στην κεντροδεξιά Αλέζ Ζιπέ, που είπε πως «δεν αντέχει την αγωνία».

Είναι κοινό μυστικό στο Παρίσι πως η «πολιτική ανάσταση» του Νικολά Σαρκοζί έγινε με στόχο τη διεκδίκηση της επιστροφής στην γαλλική προεδρία στις επόμενες εκλογές -αλλά ο ίδιος περιορίστηκε, όταν ρωτήθηκε, να πει πως θα αναγγείλει το 2016 εάν θα διεκδικήσει το χρίσμα του κεντροδεξιού κόμματος για την κάλπη.

Ισοπεδωτικά ειρωνική ήταν η αντίδραση του κυριότερου, στην παρούσα φάση, αντιπάλου του στην κεντροδεξιά Αλέζ Ζιπέ, που είπε πως «δεν αντέχει την αγωνία».

O γάλλος τέως πρόεδρος, που έχει καταφέρει να επιστρέψει στην ηγεσία της κεντροδεξιάς (πρώην UMP, νυν «Ρεπουμπλικανοί») συμμετείχε σε ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση με πολίτες που διοργάνωσε το περιοδικό Parisien. Αναγνώστης τον ρώτησε ανοικτά αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2017.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, αλλά ειλικρίνεια δεν σημαίνει «ναι» ή «όχι». Είμαι πρόεδρος της οικογένειας που λεγόταν «UMP» και πλέον «Ρεπουμπλικανοί» και αν απαντούσα τώρα … τι θέση θα είχα ώστε να μπορέσω να συγκεντρώσω και να συμφιλιώσω όλο τον κόσμο [της κεντροδεξιάς];» απάντησε ο Σαρκοζί.

Ενόψει και των επικείμενων περιφερειακών εκλογών, ο Σαρκοζί απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας πως δεν θέλει το ζήτημα να επισκιάσει τους υποψηφίους του κόμματος στις επόμενες κάλπες. «Ραντεβού το Σεπτέμβριο του 2016» έκλεισε, δείχνοντας πότε θα πει εάν θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος.

Δήλωσε πάντως πως «έμαθε από την ήττα του από τον Ολάντ» και θα «έκανε πλέον κάποια πράγματα διαφορετικά» -χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Η αυτοκριτική του φάνηκε πάντως να αφορά κυρίως το ύφος του: «Πιο νέος ήμουν μπουλντόζα, ήμουν πιο αιχμηρός, αλλά πλέον προσέχω». «Έχω τη Γαλλία μέσα μου, είναι ένα πάθος που μπορώ να εξημερώσω, αλλά η φωτιά καίει ακόμη» είπε.

Απέναντί του στο κεντροδεξιό στρατόπεδο βρίσκεται ο Αλέν Ζιπέ, που του είχε αφήσει πρόσφατα ελεύθερο το πεδίο για την ηγεσία του κόμματος και φαίνεται ότι σκοπεύει να επικεντρωθεί στην εσωκομματική μάχη όταν έρθει η ώρα της επιλογής για το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Ζιπέ δεν άργησε να αντιδράσει στην αναφορά του Σαρκοζί, ούτε και δεν εφείσθη σαρκασμού για το ότι θα πρέπει να «περιμένει» μέχρι το 2016 για να ανοίξει τα χαρτιά του ο πρώην πρόεδρος.

«Είμαι ανάστατος. Τετοια αγωνία είναι απολύτως αβάσταχτη» είπε, γελώντας, το πρωί της Παρασκευής στο France Info.

Σοβαρεύοντας, ο Ζιπέ συνέχει πως «σαφώς και υπάρχει ένταση, δεν είμαι αφελής» αλλά ρώτησε: «Ποιοι είναι όμως οι αντίπαλοί μου; Δεν είναι ο Σαρκοζί και ο Φιγιόν φυσικά, αλλά το Εθνικό Μέτωπο [της Λεπέν] και το επικίνδυνο πρόγραμμά του για τη χώρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024