Η Ευρώπη «έχει γεννηθεί για να ρίχνει τείχη, όχι για να τα οικοδομεί» και όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατόπιν συνάντησής του με τον Λουξεμβουργιανό ομόλογό του, στη σκιά των σκηνών βίας στα ουγγρικά σύνορα που στιγματίζουν την Ένωση. Ο Ρέντσι συναντάται το βράδυ στη Μόντενα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στις 23 Σεπτεμβρίου η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Η Ευρώπη «έχει γεννηθεί για να ρίχνει τείχη, όχι για να τα οικοδομεί» και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στη σκιά των σοκαριστικών σκηνών βίας στα ουγγρικά σύνορα που στιγματίζουν την Ένωση.

«Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης, από τα κέντρα υποδοχής στα ‘θερμά σημεία’ εισόδου (hot spots) μέχρι τους επαναπατρισμούς. Η Ευρώπη έχει γεννηθεί για να ρίχνει τείχη, όχι για να τα οικοδομεί» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρέντσι έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντας του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο Ξαβιέ Μπετέλ.

«Είναι γραμμένο στον ευρωπαϊκό Χάρτη πως δουλειά μας είναι να ρίχνουμε τα τείχη» επέμεινε, αναφερόμενος στους φράχτες που κατασκευάζει η Ουγγαρία στα σύνορα με τη Σερβία και τη Ρουμανία για να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων μεταναστών στο έδαφός της.

«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη μοιάζει να είναι σε κρίση και προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνέχισε.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα μουσείο ή ένας τόπος ενθυμημάτων. Πρέπει να δούμε με μεγαλύτερο ανθρωπισμό αυτό που γίνεται στον κόσμο, ξεκινώντας από τη Συρία» σημείωσε ο Ρέντσι.

«Η Ευρώπη οικοδομήθηκε με έναν ορίζοντα πιο ευρύ» τόνισε.

Επανερχόμενος στο θέμα των λεγόμενων «hot spots», των κέντρων υποδοχής, καταγραφής και διαλογής των μεταναστών, που επινοήθηκαν προκειμένου να καταγραφούν τα πρόσωπα που δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη, ο Ρέντσι εκτίμησε πως αποτελούν «ένα στοιχείο της λύσης, όχι τη λύση».

Η υλοποίηση και ενεργοποίηση αυτών των hot spots, που υπερασπίζεται η Γαλλία, θα είναι πιθανόν ένα από τα θέματα που θα θίξει απόψε το βράδυ ο Ρέντσι στη διάρκεια δείπνου στη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr