Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιέσεις για να μειωθούν οι προμήθειες των τραπεζών στη χρήση καρτών

Πιέσεις για να μειωθούν οι προμήθειες των τραπεζών στη χρήση καρτών

Στους καταναλωτές είναι πιθανόν να περάσει το κόστος στο λιανεμπόριο τροφίμων από την αύξηση της χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.Οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμής από την πλευρά των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ έφερε αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, το οποίο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να περάσει και στις τιμές των προϊόντων.

Στους καταναλωτές είναι πιθανόν να περάσει το κόστος στο λιανεμπόριο τροφίμων από την αύξηση της χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμής από την πλευρά των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ έφερε αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, το οποίο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να περάσει και στις τιμές των προϊόντων.

Για να μην γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξουν οι τιμολογιακές πολιτικές των τραπεζών στις προμήθειες που χρεώνουν για τη χρήση των POS, κάτι στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

Αφενός θα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση της προμήθειας των τραπεζών για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, η οποία άλλωστε είναι και η τάση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφετέρου να υπάρξει δραστική μείωση της προμήθειας για τις χρεωστικές (debit) κάρτες όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού, όπου η προμήθεια για τις κάρτες αυτές είναι ακόμα και στο 1/10 της αντίστοιχης προμήθειας για τις πιστωτικές κάρτες, κάτι που σήμερα στην Ελλάδα δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνάς Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, έως την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων τον περασμένο Ιούλιο η Ελλάδα είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης μετρητών στο λιανεμπόριο (95%) και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Ειδικότερα στο λιανεμπόριο των τροφίμων μόλις 7%-8% των καταναλωτών χρησιμοποιούσε πλαστικό χρήμα για τις αγορές από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ κάτω από 1% ήταν το ποσοστό για τα μικρά σημεία πώλησης.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό χρήσης πιστωτικών καρτών αυξήθηκε εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων μεσοσταθμικά από 4,5% σε 19,5%, για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αύξηση από 7,5% σε 30% και για τα μικρότερα σημεία πώλησης από 1% σε 7,5%. Παράλληλα υπολογίζεται ότι αυτή η εξέλιξη προκαλεί ετήσια αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 70 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024