Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
14χρονος μουσουλμάνος μαθητής συνελήφθη επειδή έφερε ψηφιακό ρολόι

14χρονος μουσουλμάνος μαθητής συνελήφθη επειδή έφερε ψηφιακό ρολόι

Ένας 14χρονος μαθητής, Άχμεντ Μοχάμεντ, συνελήφθη στις ΗΠΑ, επειδή έφερε μαζί του στο σχολείο ένα ψηφιακό ρολόι το οποίο είχε κατασκευάσει ο ίδιος και το οποίο η αστυνομία υποστήριξε ότι έμοιαζε με εκρηκτικό μηχανισμό. Η υπόθεση προκάλεσε σάλο στο Διαδίκτυο και οι αστυνομικοί από το Τέξας που εμπλέκονται στην υπόθεση κατηγορούνται ότι επέδειξαν «υπέρμετρο ζήλο» εξαιτίας των ισλαμοφοβικών τους αισθημάτων, καθώς ο μαθητής είναι μουσουλμάνος.

Ένας 14χρονος μαθητής συνελήφθη στις ΗΠΑ, επειδή έφερε μαζί του στο σχολείο ένα ψηφιακό ρολόι το οποίο είχε κατασκευάσει ο ίδιος και το οποίο η αστυνομία υποστήριξε ότι έμοιαζε με εκρηκτικό μηχανισμό.

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο στο Διαδίκτυο και οι αστυνομικοί από το Τέξας που εμπλέκονται στην υπόθεση κατηγορούνται ότι επέδειξαν «υπέρμετρο ζήλο» εξαιτίας των ισλαμοφοβικών τους αισθημάτων, καθώς ο μαθητής είναι μουσουλμάνος. Αλλά δεν ήταν μόνο οι αστυνομικοί. «Υπερβάλλοντα ζήλο» επέδειξε και η διεύθυνση του σχολείου.

«Με έκαναν να αισθανθώ ότι δεν ήμουν άνθρωπος» είπε ο 14χρονος μαθητής που όνειρό του είναι να γίνει μηχανικός. «Με έκαναν να αισθανθώ ότι ήμουν εγκληματίας» είπε.

Ο Άχμεντ Μοχάμεντ, μαθητής στην τρίτη γυμνασίου, είχε φέρει τη Δευτέρα μαζί του στο σχολείο μια μικρή συσκευή που είχε κατασκευάσει ο ίδιος, η οποία αποτελείτο από μια ψηφιακή οθόνη και ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, την οποία ήθελε να δείξει στον καθηγητή του στο μάθημα τεχνολογίας.

Η συσκευή άρχισε να χτυπάει κατά τη διάρκεια ενός άλλου μαθήματος, ένας καθηγητής αγγλικών την κατέσχεσε, προτού η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου για τον μαθητή, που είναι γνωστός στο σχολείο του ως ο μικρός «εφευρέτης».

«Ο διευθυντής και οι αστυνομικοί με οδήγησαν σε ένα δωμάτιο όπου πέντε αστυνομικοί με ανέκριναν, μου έκαναν σωματικό έλεγχο, κατέσχεσαν τον υπολογιστή μου και την εφεύρεσή μου» περιέγραψε ο έφηβος στην εφημερίδα Dallas Morning News.

«Κατόπιν με οδήγησαν σε ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων, όπου μου έκαναν σωματικό έλεγχο, μου πήραν τα δακτυλικά μου αποτυπώματα και τράβηξαν φωτογραφίες μου» συνέχισε ο 14χρονος, που παραχώρησε συνέντευξη στο δωμάτιό του, όπου το γραφείο είναι καλυμμένο με ηλεκτρικά καλώδια.

Ο επίδοξος εφευρέτης, που διαμένει στο Ίρβινγκ, κοντά στο Ντάλας, επισήμανε επιπλέον ότι του απαγόρευσαν να τηλεφωνήσει στους γονείς του κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Όταν τελικά τον άφησαν ελεύθερο, πήρε αποβολή τριών ημερών από το σχολείο του, του οποίου η διεύθυνση ουσιαστικά δικαιολόγησε την εξέλιξη της υπόθεσης και υπερασπίστηκε τις ενέργειες των αστυνομικών.

Ο διευθυντής του σχολείου, Ντάνιελ Κάμινγκς, έστειλε μάλιστα ενημερωτική επιστολή στους γονείς των μαθητών στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σας διαβεβαιώνουμε ότι λαμβάνουμε πάντα όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου το σχολείο μας ναι είναι όσο το δυνατόν ασφαλές».

ParentLetter_SuspiciousLookingItematMacArthur

«Αυτή η σύλληψη αποτελεί μια ανησυχητική ένδειξη» αντέδρασε ο Άλια Σάλεμ, ένα στέλεχος στο Τέξας του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR).

Σύμφωνα με το CAIR, αυτό το περιστατικό δεν θα εκτυλισσόταν εάν ο έφηβος δεν είχε το όνομα Άχμεντ Μοχάμεντ.

Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου αντέδρασαν, καταγγέλλοντας την, ισλαμοφοβική σύμφωνα με τους ίδιους, συμπεριφορά της αστυνομίας του Τέξας.

«Ω Θεέ μου! Κάποιος τοποθέτησε μια τεράστια βόμβα σε αυτόν τον πύργο!» ειρωνεύτηκε ένας χρήστης που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μία φωτογραφία του Μπιγκ Μπεν, του διάσημου πύργου με το ρολόι του παλατιού του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο.

Τη στήριξή του προς τον 14χρονο εξέφρασε και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Το να έχεις την επιδεξιότητα και την φιλοδοξία να χτίσεις κάτι που είναι cool, θα πρέπει να οδηγήσει σε χειροκρότημα, όχι σε σύλληψη. Το μέλλον ανήκει σε ανθρώπους όπως ο Αχμεντ».

Και συνεχίζει, απευθυνόμενος στον νεαρό μαθητή: «Άχμεντ, εάν θελήσεις ποτέ να έρθεις στη Facebook, θα χαρώ να σε συναντήσω. Συνέχισε να χτίζεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024