Διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη συγχώνευσή τους ξεκίνησαν οι δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η Anheuser-Busch InBev και η SABMiller. Αν ευοδωθούν, θα δημιουργηθεί ένας γιγαντιαίος όμιλος με κεφαλαιοποίηση που θα ξεπερνά τα 230 δισ. δολάρια και ο οποίος θα ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς μπίρας.

Ειδικότερα, η εδρεύουσα στο Βέλγιο AB InBev ήταν εκείνη που πρότεινε συνεργασία στην εδρεύουσα στη Βρετανία SABMiller. Η βελγική εταιρεία, ωστόσο, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η προσέγγισή της στη βρετανική θα οδηγήσει σε προσφορά εξαγοράς και ακόμη περισσότερο σε συμφωνία για συγχώνευση.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η τιμή της μετοχής της SABMiller εκτινάχθηκε κατά 20% μόλις έγιναν γνωστή η «προσέγγιση» των δύο ζυθοποιιών, ενώ στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών η τιμή της μετοχής της AB InBev εκτινάχθηκε κατά 11% υψηλότερα.

Η AB InBev, η οποία ελέγχει το 20,8% της παγκόσμιας αγοράς ζύθου, διαθέτει μεταξύ άλλων τις επωνυμίες Budweiser, Stella Artois και Corona. Η SABMiller, η οποία ελέγχει το 9,7% της παγκόσμιας αγοράς ζύθου, διαθέτει μεταξύ άλλων την Peroni και την Grolsch.

Σύμφωνα με την Euromonitor, το 9,1% της αγοράς ελέγχει η ολλανδική Heineken, το 6,1% η δανέζικη Carlsberg και το 6% η κινεζική China Resources Enterprise (τα ποσοστά αφορούν το έτος 2014).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ