Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από το Κομπάνι στο Ωνάσειο η πορεία ζωής μιας προσφυγοπούλας 4 μηνών

Από το Κομπάνι στο Ωνάσειο η πορεία ζωής μιας προσφυγοπούλας 4 μηνών

Από την Αλικαρνασσό και με το άρρωστο τριών μηνών βρέφος στην αγκαλιά έφθασαν με φουσκωτό σκάφος στην Κω. Το παιδάκι ήταν εξαντλημένο και τα συμπτώματα της δύσπνοιας είχαν επιδεινωθεί. Από το Νοσοκομείο της Κω πήραν βεβαίωση ότι έπρεπε το μωρό να χειρουργηθεί άμεσα.

«Η κόρη μου ήταν τεσσάρων μηνών και έπρεπε να χειρουργηθεί στην καρδιά. Αν δεν είχαμε βοήθεια από τους Ελληνες δεν ξέρω εάν θα υπήρχε σήμερα» μου λέει συγκινημένος ο Ράεν Χατζί Οσμάν.

Η ιστορία του ξενιτεμού του Ράεν και της 20χρονης συζύγου του Ράνια άρχισε πριν από έναν χρόνο, όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, που το ισοπέδωσαν οι τζιχαντιστές. Το ζευγάρι πήγε στην Κωνσταντινούπολη και μερικούς μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2015, γεννήθηκε η κόρη τους Χάουλα.

«Οταν βγήκαμε από το μαιευτήριο, κανένας δεν μας είπε ότι είχε πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο Ράεν. Ομως δεκαπέντε ημέρες αργότερα το βρέφος είχε δύσπνοια και δεν μπορούσε καν να σιτιστεί. «Πήγαμε στο νοσοκομείο και οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε στένωση αορτής και πως θα έπρεπε να πάρει λίγο βάρος για μπορέσουν να το χειρουργήσουν». Ωστόσο ο Ράεν, αν και εργαζόταν, δεν πληρωνόταν. «Δεν είχαμε χρήματα ούτε για φαγητό ούτε για σπίτι».

Ετσι, αποφάσισαν να πάνε στον πιο κοντινό προορισμό. Την Ελλάδα. Από την Αλικαρνασσό και με το άρρωστο τριών μηνών βρέφος στην αγκαλιά έφθασαν με φουσκωτό σκάφος στην Κω. Το παιδάκι ήταν εξαντλημένο και τα συμπτώματα της δύσπνοιας είχαν επιδεινωθεί.

Από το Νοσοκομείο της Κω πήραν βεβαίωση ότι έπρεπε το μωρό να χειρουργηθεί άμεσα και παραπεμπτικό για το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στην Αθήνα. Εκεί παρέμεινε για 15 ημέρες και ακολούθως παραπέμφθηκαν στο Ωνάσειο για το σωτήριο χειρουργείο στην καρδιά. «Το παιδάκι ήρθε με στένωση αρτηρίας, η οποία του είχε προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια. Και ακόμη δύο προβλήματα στην καρδιά. Χειρουργήθηκε την επόμενη ημέρα της εισαγωγής του και σήμερα, περίπου έναν μήνα μετά, είναι πολύ καλά στην υγεία του» μου εξηγεί ο Ανδρέας Χατζής, παιδοκαρδιοχειρουργός, επιμελητής Α’ στο Ωνάσειο.

Ακολούθως, τη φιλοξενία και τη διατροφή του βρέφους και των γονιών του ανέλαβε το Κέντρο Φιλοξενίας Αρρωστου Παιδιού και Οικογένειας Ηλιαχτίδα. Η πρόεδρος Ντόρα Κασιμέρη φρόντισε να έχουν τον δικό τους χώρο.

Το βρέφος επισκέφτηκε στο Ωνάσειο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Γιάννης Δεβετζόγλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024