Βίντεο: Τα μεγαλύτερα τεχνητά κύματα του κόσμου
Η γιγάντια χαλύβδινη πλάκα μετακινείται και σπρώχνει 9.000 τόνους νερού· κύματα πέντε μέτρων κατακλύζουν την τσιμεντένια δεξαμενή. Είναι ο «Αγωγός Δέλτα», η ισχυρότερη γεννήτρια κυμάτων στον κόσμο, σχεδιασμένη να βοηθήσει την Ολλανδία να γλιτώσει από τη θάλασσα.
Η γιγάντια χαλύβδινη πλάκα μετακινείται και σπρώχνει 9.000 τόνους νερού· κύματα πέντε μέτρων κατακλύζουν την τσιμεντένια δεξαμενή. Είναι ο «Αγωγός Δέλτα», η ισχυρότερη γεννήτρια κυμάτων στον κόσμο, σχεδιασμένη να βοηθήσει την Ολλανδία να γλιτώσει από τη θάλασσα.
H γεννήτρια τσουνάμι βρίσκεται στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Deltares, έξω από την πόλη της Ντελφτ, όπου οι μηχανικοί πραγματοποιούν δοκιμές στα σχεδιαζόμενα αντιπλημμυρικά έργα στη Βόρεια Θάλασσα.
Η Ολλανδία, γνωστή και ως Κάτω Χώρες, είναι μια επίπεδη χώρα χαμηλού υψομέτρου, με το ένα τέταρτο της έκτασής της να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Μονίμως αντιμέτωπη με τον κίνδυνο σαρωτικών πλημμυρών, έχει γίνει πρωτοπόρος στο σχεδιασμό και την κατασκευή μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων.
Μοντέλα αυτών των κατασκευών, είτε υπό κλίμακα είτε σε πλήρες μέγεθος, θα τοποθετούνται στην άκρη ενός τσιμεντένιου καναλιού μήκους 300 μέτρων. Στην άλλη άκρα, η κίνηση της ατσάλινης πλάκας προκαλεί τρικυμίες κατά παραγγελία -από αλλεπάλληλα μεγάλα κύματα μέχρι μεμονωμένα κύματα τσουνάμι.
Διαβάστε επίσης:
Οι μηχανικοί του Αγωγού Δέλτα, του οποίου η κατασκευή χρειάστηκε δύο χρόνια και 26 εκατομμύρια ευρώ, ολοκληρώνουν τώρα τις δοκιμές στο ολοκαίνουργιο, γιγάντιο μηχάνημα.
«Χθες είχαμε ένα κύμα άνω των 5 μέτρων, ελπίζουμε όμως σε μεγαλύτερα» δήλωσε στο BBC ο μηχανικός ακτών Δρ Μπας Χόφλαντ.
Τα τρικυμιώδη πειράματα προγραμματίζεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι αριθμοί είναι (πολύ) σκληροί για την Λίβερπουλ, αλλά εξηγούν την κατάρρευση των «κόκκινων»
- Πορτογαλία: Η κυβέρνηση έδωσε άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν αεροπορική βάση «υπό όρους»
- Βουλή: Εγκρίθηκε η επιστολική ψήφος των αποδήμων με 201 «ναι»
- O πόλεμος στο Ιράν φέρνει νέο «πονοκέφαλο» για τα επιτόκια
- Παναθηναϊκός – ΟΦΗ: Ο Σαλσέδο μείωσε για τους Κρητικούς (vid)
- Η 11άδα του ΠΑΟΚ για το παιχνίδι με την Κηφισιά (pic)
