Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος στα άτομα που πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Λονδίνο.

Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου του Αγίου Δανιήλ της Φρίουλι στο Ούντινε, με επικεφαλής τον Δρ Λούτσιο Μος, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν μια ομάδα 1.200 ατόμων, 18-45 ετών, για 12 χρόνια. Οι συμμετέχοντες έπασχαν από αρχικού σταδίου υπέρταση, χωρίς να υποβάλλονται σε θεραπεία. Δηλαδή είχαν συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 140 και 159 mm Hg και διαστολική 90 και 99 mm Hg.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 60 καρδιακά ή επεισόδια σχετιζόμενα με το κυκλοφορικό σύστημα, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Περίπου το 80% ήταν εμφράγματα, ενώ τα άλλα εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερική αρτηριακή νόσος και νεφρική ανεπάρκεια.

Συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ, ο κίνδυνος εμφάνισης των προαναφερόμενων επεισοδίων ήταν τετραπλάσιος σε όσους έπιναν πολλούς καφέδες και τριπλάσιος μεταξύ των μετριοπαθών καταναλωτών.

Μετριοπαθής χαρακτηρίστηκε η κατανάλωση ενός έως τριών φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα, ενώ η βαριά από τέσσερα φλιτζάνια και πάνω.

Η κατανάλωση καφέ σχετίστηκε και με αύξηση του κινδύνου προδιαβήτη, δηλαδή ενός σταδίου πριν την εκδήλωση διαβήτη. Ο κίνδυνος αυτός σχετίστηκε με το γενετικό υπόβαθρο ορισμένων συμμετεχόντων και επίσης με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία.

Ο Δρ Μος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης επεσήμανε ότι «υπάρχει μια επιστημονική διαμάχη σχετικά με τις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές και μεταβολικές επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στα άτομα με υπέρταση. Αλλά τα νέα δεδομένα υποδεικνύουν μια γραμμική σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρδιακού κινδύνου στα νεαρά άτομα με υπέρταση, δηλαδή ο κίνδυνος αυξάνει ανάλογα με την καταναλισκόμενη ποσότητα».

Αιτιολογώντας γιατί συμβαίνει αυτό, ο Δρ Μος εικάζει ότι σχετίζεται με την επίδραση του καφέ στην αρτηριακή πίεση και/ή το σάκχαρο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr