Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστοδουλάκης: Πρόσφορο το έδαφος για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013

Χριστοδουλάκης: Πρόσφορο το έδαφος για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013

«Πρόσφορο» κρίνεται το έδαφος για την Ελλάδα, ώστε να ζητήσει από την ΕΕ εξάμηνη ή δωδεκάμηνη παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη. Στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, με θέμα τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και άλλων επενδυτικών προγραμμάτων, ο υπουργός είχε σειρά επαφών. Ικανοποίηση εκφράζει η ΚΕΔΕ, και αφήνοντας αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης προκαλεί την οργή του Γ.Σταθάκη.

«Πρόσφορο» κρίνεται το έδαφος για την Ελλάδα, ώστε να ζητήσει από την ΕΕ εξάμηνη ή δωδεκάμηνη παράταση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, που πραγματοποιεί σειρά επαφών, στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης του στις Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα, με θέμα τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και άλλων επενδυτικών προγραμμάτων.

Την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις αυτές εκφράζει η ΚΕΔΕ, ενώ ζητά επίσημη ενημέρωση εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ζητήσει παράταση του ΕΣΠΑ, επικαλούμενη πηγές της ΕΕ που υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν δεν έλαβε ποτέ επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Το αίτημα αυτό της ΚΕΔΕ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τέως υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκη που χρεώνει στον πρόεδρο της παντελή άγνοια σχετικά με τις διαδικασίες υλοποίησης και λειτουργίας των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και τους όρους διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Απαιτούμε από τον κ. Πατούλη να σταματήσει να υποβαθμίζει τον ρόλο της ΚΕΔΕ σε κομματικό φέουδο και να υπονομεύει, με τις άστοχες παρεμβάσεις του, την διαδικασία διαπραγμάτευσης για την παράταση του ΕΣΠΑ», σημειώνει ο κ. Σταθάκης και επαναλαμβάνει όλες τις κινήσεις στις οποίος προέβη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αίτημα για παράταση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 – 2013.

Η προετοιμασία Χριστοδουλάκη πριν τις Βρυξέλλες

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης του υπουργού στις Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα, με θέμα τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και άλλων επενδυτικών προγραμμάτων, ο κ. Χριστοδουλάκης είχε σειρά επαφών χθες και σήμερα με εμπλεκόμενους φορείς.

Συγκεκριμένα, χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε διαβούλευση αναφορικά με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Juncker Plan) στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση των προτάσεων της Ελλάδας για το Juncker Plan, το οποίο αφορά είτε σε αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις είτε σε έργα του Δημοσίου υπό τη μορφή των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το υπουργείο, συντονισμένα μαζί με την τραπεζική και επιχειρηματική αγορά, θα δημιουργήσει λίστα έργων για άμεση υποβολή στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την ενεργοποίηση επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας έως το τέλος του έτους.

Επίσης, ανακοινώθηκε η δημιουργία νέου Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών (Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υποδομών ΣΔΙΤ), κατά τα πρότυπα του JESSICA, ύψους 400 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και λοιπούς πόρους με παράλληλη δημιουργία θεματικών υπο-ταμείων σε τομείς, όπως τουρισμού, ενέργειας, περιβάλλοντος, επιχειρηματικών πάρκων, κα.

Σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός και ο πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου του JESSICA, Νίκος Μαντζούφας, συναντήθηκε με περιφερειάρχες, τράπεζες και επενδυτές, που υλοποιούν επιχειρηματικές δράσεις στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA.

Το JESSICA ενεργοποιεί 115 εκατ. ευρώ για υλοποίηση 25 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ σε τομείς, όπως βιοενέργεια, αναβάθμιση της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, σχολικές υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων, τηλεματική αστικών συγκοινωνιών, επιχειρηματικά πάρκα και λοιπά έργα.

Επιπλέον, το μεσημέρι, ο υπουργός συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας για την επίλυση θεμάτων αποτελεσματικής ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την ενημέρωση σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των περιφερειών, παραγωγικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, έθεσε το ζήτημα του αιτήματος για παράταση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013. Επεσήμανε ότι, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει στο παρελθόν επιφυλακτικότητα σχετικά με το ζήτημα, κυρίως λόγω των πολλών ανάλογων αιτημάτων που δέχεται και από άλλες χώρες, η παρούσα συγκυρία είναι διαφορετική και το έδαφος «πιο πρόσφορο» για την Ελλάδα για τους εξής λόγους:

1) Η ύφεση έχει καταστήσει τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σήμερα, 2) πολλές περιφέρειες έχουν δεχτεί πρόσφατα επιπλέον πιέσεις, λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και 3) τα capital controls έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία των έργων.

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη το επόμενο ΕΣΠΑ να αποτελέσει το «ΕΣΠΑ της κρίσης», τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη επανεξέτασης των κριτηρίων και αναθεώρησής τους με βάση τα νέα στοιχεία, όπως έχουν διαμορφωθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΚΕΔΕ: Ικανοποίηση και αιχμές κατά Γ.Σταθάκη

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τη δήλωση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκη, ότι «θα ζητήσει την παράταση για 6 έως 12 μήνες της προθεσμίας για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων, ενώ η έγκριση της παράτασης θα ξεπαγώσει εγκεκριμένες πληρωμές 1 δισ. ευρώ για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων».

Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι σε διαφορετική περίπτωση,τα χρήματα για τη χρηματοδότηση των έργων θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δυνατότητα που σήμερα δεν έχει η χώρα, με αποτέλεσμα και τα έργα να μείνουν ημιτελή αλλά και να υπάρξουν συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

Επίσης με αφορμή δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγές της ΕΕ και σύμφωνα με το οποίο «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε ποτέ επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές για παράταση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013»,ζητεί να ενημερωθεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές, αν πραγματικά διατυπώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση γραπτό αίτημα ή προφορικό.

Επίθεση Γ.Σταθάκη στον Γ.Πατούλη

Παντελή άγνοια σχετικά με τις διαδικασίες υλοποίησης και λειτουργίας των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και τους όρους διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλογίζει ο τέως υπουργός Οικονομίας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Σε απάντησή του στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ σχετικά με το αίτημα παράτασης του ΕΣΠΑ, καταλογίζει επιπλέον στον πρόεδρο της Ένωσης, Γιώργο Πατούλη, διαρκή προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού της ΚΕΔΕ σε εκπρόσωπο της ΝΔ.

«Απαιτούμε από τον κ. Πατούλη να σταματήσει να υποβαθμίζει τον ρόλο της ΚΕΔΕ σε κομματικό φέουδο και να υπονομεύει, με τις άστοχες παρεμβάσεις του, την διαδικασία διαπραγμάτευσης για την παράταση του ΕΣΠΑ», σημειώνει ο κ. Σταθάκης.

Ο τέως υπουργός Οικονομίας επαναλαμβάνει όλες τις κινήσεις στις οποίος προέβη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αίτημα για παράταση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 – 2013 και σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η νέα κυβέρνησή του θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το αίτημα να εξεταστεί και να ικανοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη:

«Το δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ, σχετικά με το αίτημα παράτασης του ΕΣΠΑ, καταδεικνύει την παντελή άγνοια του προέδρου της Ένωσης, κ. Πατούλη, σχετικά με τις διαδικασίες υλοποίησης και λειτουργίας των προγραμμάτων ΕΣΠΑ καθώς και τους όρους διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

» Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν εκπλήσσουν. Αυτό που πραγματικά εκπλήσσει είναι η διαρκής προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού της ΚΕΔΕ από Ένωση Δήμων της χώρας σε εκπρόσωπο της ΝΔ. Ο κ. Πατούλης αδυνατεί να διαχωρίσει τις ιδιότητες του, αυτή του στελέχους της ΝΔ και αυτή του εκπροσώπου της αυτοδιοίκησης.

» Να επαναλάβουμε, λοιπόν, ότι το αίτημα για παράταση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 – 2013 έχει διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, μέχρι και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο Γιούνκερ και την αρμόδια επίτροπο Κρέτσου. Σε αντίθεση μάλιστα με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που δεν έκανε καμία ενέργεια για να υποστηρίξει ανάλογο αίτημα που υποβλήθηκε επί των ημερών της από 8 κράτη-μέλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμμετείχε ενεργά δια του αρμόδιου Γ.Γ. ΕΣΠΑ κ. Χαρίτση σε σχετική πρωτοβουλία των κρατών μελών.

» Η απάντηση της Επιτροπής ήταν ότι το ζήτημα θα ξανασυζητηθεί προς το τέλος της προγραμματικής περιόδου, κάτι που άλλωστε συνέβη και με ανάλογα αιτήματα στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

» Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η νέα κυβέρνησή του, που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, θα προχωρήσει άμεσα και σε συνεννόηση με όλες τις άλλες χώρες που έχουν διατυπώσει ανάλογες προθέσεις, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το δίκαιο αίτημα για παράταση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα της περιόδου 2007 – 2013 να εξεταστεί και να ικανοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

» Απαιτούμε από τον κ. Πατούλη να σταματήσει να υποβαθμίζει τον ρόλο της ΚΕΔΕ σε κομματικό φέουδο και να υπονομεύει, με τις άστοχες παρεμβάσεις του, την διαδικασία διαπραγμάτευσης για την παράταση του ΕΣΠΑ».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024