Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους χρειαζόμαστε τον Άσαντ

Αυστρία: Στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους χρειαζόμαστε τον Άσαντ

Τραβώντας διαχωριστική γραμμή από τη στάση των περισσότερων δυνάμεων της Δύσης και λέγοντας δημόσια αυτό αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις εδώ και μήνες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε ότι η Δύση πρέπει να συμπεριλάβει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η δήλωση Κουρτς και το κάλεσμα για «ρεαλιστική προσέγγιση» της κατάστασης ήλθε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Τεχεράνη.

Τραβώντας διαχωριστική γραμμή από την άποψη των περισσότερων δυνάμεων της Δύσης και λέγοντας δημόσια αυτό αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις εδώ και μήνες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε την Τρίτη ότι η Δύση πρέπει να συμπεριλάβει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η δήλωση Κουρτς και το κάλεσμα «ρεαλιστική προσέγγιση» της κατάστασης ήλθε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Τεχεράνη.

Οι περισσότερες δυτικές χώρες επιμένουν πως ο πρόεδρος της Συρίας πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη, ενώ το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν πως αποτελεί μέρος της λύσης. Η διαφωνία έχει εκτροχιάσει τις προσπάθειες να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που διαρκεί περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Η δήλωση Κουρτς απηχεί αυτό που ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν εδώ και καιρό σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, αλλά φανερώνει επίσης τη διαίρεση μεταξύ των χωρών της Δύσης σχετικά με το πώς να χειριστούν τον Άσαντ και την άνοδο σκληροπυρηνικών μαχητών τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει οδηγήσει στο θάνατο 250.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 11 εκατομμυρίων.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε πως προτεραιότητα είναι η μάχη κατά της τρομοκρατίας και η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους δεν θα είναι εφικτή εάν δεν συμπεριληφθεί ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και οι σύμμαχοί του Ιράν και Ρωσία.

«Κατά τη γνώμη μου η προτεραιότητα είναι ο αγώνας εναντίον του τρόμου. Αυτό δεν θα είναι δυνατό χωρίς δυνάμεις όπως η Ρωσία και το Ιράν» είπε ο Κουρτς, απηχώντας σχόλια που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Αν και η προτεραιότητα των ΗΠΑ στη Συρία είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, και όχι η ανατροπή του Άσαντ, η Ουάσινγκτον εμμένει στην θέση ότι η μεταχείριση του συριακού λαού από τον Άσαντ έχει υποδαυλίσει τον εξτρεμισμό και πρέπει να αποχωρήσει -θέση που μοιράζονται η Βρετανία και η Γαλλία.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι απαραίτητες οι διαπραγματεύσεις με τον Άσαντ για τον τερματισμό του πολέμου. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιέζουν στο παρασκήνιο για συνομιλίες με την κυβέρνηση Άσαντ, και ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών χωρών της Δύσης τον έχουν επισκεφθεί στη Δαμασκό.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αργότερα διευκρίνισε πως δεν θεωρεί τον Άσαντ μέρος μακροπρόθεσμης λύσης, αλλά θα πρέπει να λάβει χώρα σε όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες λάβουν χώρα άμεσα, μεταδίδει σχετικά το Reuters.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024