Ιταλική «bad bank» για τα «κόκκινα» δάνεια
Η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία κακής τράπεζας (bad bank) στην οποία θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια και άλλα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία κακής τράπεζας (bad bank) στην οποία θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια και άλλα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Πιερ Κάρλο Παντοάν.
«Βρισκόμαστε σε τεχνικές συζητήσεις για να βρούμε μέτρα που θα επιτρέψουν τη χορήγηση ορισμένων έμμεσων κρατικών εγγυήσεων» ώστε να τηρούνται οι όροι που αφορούν την παροχή κρατικής βοήθειας ανέφερε ο Παντοάν. «Αυτές τις ημέρες πραγματοποιούμε τις τελικές συζητήσεις με την Κομισιόν και ελπίζω να λύσουμε πολύ σύντομα τα τεχνικά θέματα».
Η Ιταλία αναζητά την εφαρμογή μέτρων που θα επιτρέψουν σε τράπεζες να διώξουν από πάνω τους κόκκινα δάνεια καθώς τα χαμηλά επιτόκια εξακολουθούν να προκαλούν πιέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει έναν φορέα για μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά έχει υιοθετήσει και νομικές μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στις τράπεζες να προχωρούν πιο σύντομα σε κατασχέσεις και να αφαιρούν τις ζημιές από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Τα μέτρα που έχει εγκρίνει η Ρώμη για να μειωθούν τα χρέη και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν», σύμφωνα με τον Παντοάν, ο οποίος τόνισε ότι «μια αγορά για κόκκινα δάνεια υφίσταται ακόμη και χωρίς να έχει δημιουργηθεί επίσημη bad bank».
Τα κόκκινα δάνεια έφτασαν τον Ιούνιο στη χώρα το ποσό ρεκόρ των 195,8 δισ. ευρώ, πλήττοντας την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν και να παρέχουν στήριξη στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας από την ύφεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κολομβία: Έξι νεκροί σε επίθεση εναντίον ηγέτη κοινότητας υπό κρατική προστασία
- Οι δράστες της επίθεσης στο τζαμί στο Σαν Ντιέγκο, μετέδιδαν σε live streaming – Είχαν ναζιστικά σύμβολα [βίντεο]
- Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για «πραξικόπημα» στη Βολιβία, κατά του κεντροδεξιού προέδρου Πας
- Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία δεν έχει ματαιωθεί, λέει ο Βανς
- Νορβηγία: Έκκληση των πρωθυπουργών της Ινδίας και των σκανδιναβικών χωρών υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας
- Τσέλσι – Τότεναμ 2-1: Έχασε και η παραμονή θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική

