Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ξεκινάει από την Αλάσκα»

Ομπάμα: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ξεκινάει από την Αλάσκα»

Την πιο ζωντανή απόδειξη, τους παγετώνες της Αλάσκας που λιώνουν, χρησιμοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μία ύστατη προσπάθεια να καλέσει σε άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Από την Ανκορέιτζ, όπου έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Αλάσκα, ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε για μία ακόμη φορά να παρουσιάσει τις δραματικές επιπτώσεις «μίας μακρινής απειλής που είναι πλέον παρούσα».

Την πιο ζωντανή απόδειξη, τους παγετώνες της Αλάσκας που λιώνουν, χρησιμοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μία ύστατη προσπάθεια να καλέσει σε άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Από την Ανκορέιτζ, όπου έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Αλάσκα, ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε για μία ακόμη φορά να παρουσιάσει τις δραματικές επιπτώσεις «μίας μακρινής απειλής που είναι πλέον παρούσα» εξηγώντας πως οι πάγοι που λιώνουν κάθε χρόνο ισοδυναμούν σε έκταση με το μέγεθος του Εθνικού Πάρκου της Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα, ο οποίος θα επισκεφτεί την Τρίτη τον παγετώνα Σιούαρντ για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής, απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Αρκτικής οι οποίοι συμμετέχουν στη διάσκεψη για το κλίμα, αλλά και σε όλη τη διεθνή κοινότητα, να δράσει άμεσα ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις ενός φαινομένου που δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και όλο τον πλανήτη.

Έναν χρόνο και μερικούς μήνες προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος δίνει τη δική του μάχη προκειμένου να στηρίξει μία σειρά από σκληρά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίου, τα οποία θα οδηγήσουν σε μία διεθνή συμφωνία στη Διάσκεψη για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

«Κανένα από τα κράτη που εκπροσωπούνται εδώ στην Ανκορέιτζ δεν κινείται αρκετά γρήγορα», τόνισε ο Ομπάμα στους υπουργούς των Εξωτερικών για να καταλήξει ότι «αυτή η χρονιά, στο Παρίσι, πρέπει να είναι η χρονιά που ο κόσμος θα φθάσει επιτέλους σε μία συμφωνία, η οποία θα προστατεύσει τον μοναδικό μας πλανήτη όσο ακόμη μπορούμε».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας νέες πολιτικές, οι οποίες θα βοηθήσουν τις κοινότητες στην Αρκτική να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Βασικός στόχος του ωστόσο είναι να επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους του φαινομένου και να πείσει τους Αμερικανούς για την ανάγκη αφενός της μείωσης της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και αφετέρου της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Ομπάμα δεν αρνείται τον σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει οι ΗΠΑ στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», προκειμένου να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα υπογράμμισε. Σε μία συμβολική κίνηση μάλιστα, ο Ομπάμα μετονόμασε το πιο ψηλό βουνό της Βόρειας Αμερικής από ΜακΚίνλεϊ σε όρος Ντενάλι, όπως είναι και η παραδοσιακή ονομασία του.

Το ταξίδι στην Αλάσκα ωστόσο θα είναι και μία προσωπική πρόκληση για τον Ομπάμα, αφού θα γίνει ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος ο οποίος θα συμμετάσχει στην τηλεοπτική σειρά Running Wild. Ο Ομπάμα θα προστεθεί έτσι στη λίστα των διάσημων προσκεκλημένων του βρετανού παρουσιαστή Μπίαρ Γκριλς, που μετρούν τις δυνάμεις τους σε απομονωμένα βουνά και δάση της Αλάσκας. Η εκπομπή αναμένεται να προβληθεί αργότερα φέτος από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024