Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερώτηση ΝΔ στην Κομισιόν για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ερώτηση ΝΔ στην Κομισιόν για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να μάθει αν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα ίσης αξίας, σε συνεννόηση με τους πιστωτές και εάν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να μάθει αν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα ίσης αξίας, σε συνεννόηση με τους πιστωτές και εάν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Στην ερώτησή της η ευρωβουλευτής ερωτά επίσης και αν ισχύει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ επιβολή ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Τονίζει ότι το μέτρο αυτό «θα οδηγήσει σε δυσμενή διάκριση μεταξύ των μαθητών που θα μπορούν να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα και εκείνων που θα αδυνατούν, θα ενισχύσει τη φοροαποφυγή, θα αποστερήσει την οικονομία από την καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και θα εισάγει προφανώς δυσμενή μεταχείριση των ελλήνων μαθητών σε σχέση με τους μαθητές των άλλων κρατών μελών που απολαμβάνουν τη δυνατότητα ιδιωτικής συμπληρωματικής εκπαίδευσης χωρίς υπέρογκα δίδακτρα, αφού δεν καταβάλουν ΦΠΑ 23%».

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση εξαιτίας των δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα προς τους πιστωτές, δεν δύναται να αναλάβει καμία απόφαση, αυξάνοντας την αγωνία της ελληνικής οικογένειας αλλά και χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου οι οποίοι στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν γνωρίζουν τι τιμές πρέπει να χρεώσουν» προσθέτει.

Η κ. Σπυράκη ερωτά την Κομισιόν: «1. Είναι η επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας; 2. Ισχύει επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ;3. Δύναται η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους πιστωτές να αντικαταστήσει το μέτρο με μέτρο ισοδύναμης απόδοσης από το σκέλος των δαπανών, δεδομένου οτι η δημοσιονομική συνεισφορά του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ σε 168 εκ;».

ΠΑΣΟΚ: Δέσμευσή μας η επαναδιαπραγμάτευση του ΦΠΑ

Την ίδια ώρα η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοδουλοπούλου, τονίζει ότι η κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί κρίσιμο σημείο επαναδιαπραγμάτευσης για το ΠΑΣΟΚ και μία εκ των βασικών προγραμματικών του θέσεων.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατηγορεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και προσωπικά τον πρώην υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, ότι με την επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση από μηδέν που ήταν μέχρι σήμερα, πλήττουν βάναυσα τη μέση ελληνική οικογένεια.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου κάνει λόγο «για δάκτυλο του ΣΥΡΙΖΑ στο μπλόκο της ΠΝΠ για πάγωμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», ενώ τονίζει: «Η εκπαίδευση, τυπική και άτυπη, γίνεται πάλι έρμαιο του ατελείωτου ιδεοληπτικού εκκρεμούς του κ. Τσίπρα και του στενού συνεργάτη του κ. Μπαλτά. Η δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα για να τονωθεί η αριστεροσύνη τους, πλήττει βάναυσα χιλιάδες μαθητές και σπουδαστές και χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Δεν αφορά τους λίγους και ισχυρούς αλλά τη μέση ελληνική οικογένεια και ένα ζωτικό κλάδο της οικονομίας».

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας: Να καταργηθεί ο ΦΠΑ

Την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ζητάει και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται, πρέπει να ενισχύονται».

«Ποσά που θα πήγαιναν στην ανάπτυξη, θα πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους ή ακόμη χειρότερα, στη φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία! Η ίδια η ΕΕ θεωρεί ότι η παιδεία και η γνώση δεν πρέπει να επιβαρύνονται με φόρους…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ξένες γλώσσες που είναι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης για την ανοιχτή οικονομία της Ελλάδος σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Γι’ αυτό ο φόρος αυτός είναι και αθέμιτος και παράνομος…» όπως σημείωνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024