Ο Τζούλιαν Ασάνζ αποφεύγει τον καθαρό αέρα και το φως της ημέρας. Θεωρεί πολύ επικίνδυνο να βγει έστω και για λίγο στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού, στο Λονδίνο, όπου έχει βρει καταφύγιο τα τελευταία χρόνια. Φοβάται για τη ζωή του. Φοβάται τη CIA. Γι’ αυτό ακριβώς, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, είχε συστήσει εξαρχής στον Εντουαρντ Σνόουντεν να αναζητήσει άσυλο στη Ρωσία, «ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου που δεν φθάνει η επιρροή της CIA».

Η αλήθεια είναι πως θεωρεί απίθανο να τον πυροβολήσουν. Υπάρχουν όμως άλλοι κίνδυνοι. «Υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας εάν βγαίνω στο μπαλκόνι. Έχουν υπάρξει βομβιστικές απειλές και απειλές για τη ζωή μου από διαφόρους», υποστηρίζει ο ιδρυτής του Wikileaks στους Times.

Ο Ασάνζ, 44 ετών σήμερα, βρίσκεται σχεδόν τρία χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, προκειμένου να αποφύγει την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης το οποίο έχει εκδοθεί εις βάρος του από τη Σουηδία. Φρουρείται επί 24ώρου βάσεως.

Ο ίδιος πιστεύει ότι τα επόμενα δύο χρόνια το ζήτημά του θα έχει λυθεί, χωρίς όμως αυτό να τον καθησυχάζει πλήρως. Ο κίνδυνος μίας απαγωγής από τη CIA ή ακόμη και να γίνει στόχος drone είναι πάντα υπαρκτός, εκτιμά. «Είμαι λευκός. Αν δεν ασπαστώ το Ισλάμ δεν είναι πιθανό το σενάριο του drone, αλλά έχουμε δει πράγματα να οδηγούνται προς αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτει, χωρίς να γίνεται πιο συγκεκριμένος.

Τις ίδιες ανησυχίες είχε και για τον Εντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην υπάλληλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), ο οποίος αποκάλυψε το εύρος της αμερικανικής – και όχι μόνο – ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Αναχωρώντας από το ξενοδοχείο του στο Χονγκ Κονγκ, όπου άρχισε να διαρρέει – μέσω της Guardian αρχικά – απόρρητα έγγραφα της NSA, ο Σνόουντεν ήξερε ότι έπρεπε άμεσα να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο. Ο ιδρυτής του Wikileaks, ο οποίος από την αρχή τον είχε «υπό την προστασία του», ήταν εκείνος που τον απέτρεψε να αναζητήσει άσυλο στη Λατινική Αμερική.

«Ο Σνόουντεν ήξερε καλά τις επιπτώσεις εάν ζητούσε άσυλο από τη Ρωσία. Προτιμούσε τη Λατινική Αμερική», αποκαλύπτει ο Ασάνζ προσθέτοντας πως η Ρωσία ήταν δική του ιδέα. «Διαφορετικά – υποστηρίζει – κινδύνευε να πέσει θύμα απαγωγής ή ίσως να έχανε και τη ζωή του».

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ