Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: «Στο γύψο» το Χάιντεναου υπό το φόβο επεισοδίων από ακροδεξιούς

Γερμανία: «Στο γύψο» το Χάιντεναου υπό το φόβο επεισοδίων από ακροδεξιούς

Απαγόρευση συγκεντρώσεων επέβαλαν οι τοπικές αρχές του Χάιντεναου στην ανατολική Γερμανία, όπου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαν σημειωθεί επεισόδια μετά από συγκέντρωση ακροδεξιών εναντίον κέντρου προσφύγων. Στην απόφαση ωστόσο αντιδρούν οργανώσεις υποστήριξης των μεταναστών, οι οποίες προετοίμαζαν συγκέντρωση υποδοχής των προσφύγων. Νέα απόπειρα εμπρησμού σε εγκατάσταση που στεγάζει πρόσφυγες.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων επέβαλαν οι τοπικές αρχές του Χάιντεναου στην ανατολική Γερμανία, όπου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαν σημειωθεί επεισόδια μετά από συγκέντρωση ακροδεξιών εναντίον κέντρου προσφύγων. Στην απόφαση ωστόσο αντιδρούν οργανώσεις υποστήριξης των μεταναστών, οι οποίες προετοίμαζαν συγκέντρωση υποδοχής των προσφύγων.

Παράλληλα, σε άλλο σημείο της χώρας, στο Ζαλτσχέμενντορφ στα βορειοδυτικά, νέα απόπειρα εμπρησμού καταγράφηκε σε εγκατάσταση που στεγάζει πρόσφυγες.

Στο Χάιντεναου, κοντά στη Δρέσδη, οι τοπικές αρχές προχώρησαν σε απαγόρευση συγκεντρώσεων από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο λόγος ήταν πως «οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να σταθούν στο ύψος των καθηκόντων τους απέναντι στο πώς προβλέπεται να εξελιχθεί η κατάσταση».

Η «προβλεπόμενη κατάσταση» αφορά τις συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις που είχαν διοργανωθεί, πάντοτε γύρω από το κέντρο προσφύγων. Φορείς και ομάδες πολιτών είχαν διοργανώσει για το απόγευμα της Παρασκευής εκδήλωση καλωσορίσματος για τους πρόσφυγες που αναμένεται να φτάσουν το Σαββατοκύριακο και, σε απάντηση, ακροδεξιές ομάδες είχαν καλέσει σε ταυτόχρονες αντισυγκεντρώσεις.

Οι πρώτοι που αντέδρασαν στην απαγόρευση συγκεντρώσεων ήταν οι διοργανωτές της εκδήλωσης υπέρ του κέντρου για τους πρόσφυγες, με την οργάνωση «Δρέσδη χωρίς Ναζί» να μιλά για σκάνδαλο.

Στη συζήτηση μπήκαν και τα «μεγάλα κεφάλια» της πολιτικής στο Βερολίνο, με το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ να λέει θα αγνοήσει την απαγόρευση συγκεντρώσεων και θα βρεθεί στο Χάιντενου.

Μετά τις ταραχές του Σαββατοκύριακου, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πήγε στο κέντρο προσφύγων και καταδίκασε το ξενοφοβικό μίσος. Μικρή ομάδα ακροδεξιών διαδηλωτών την είχε «υποδεχθεί» με πλακάτ και γιουχαΐσματα.

Παράλληλα, την νύχτα προς Παρασκευή σημειώθηκε άλλη μία απόπειρα εμπρησμού σε εγκατάσταση για μετανάστες, αυτή τη φορά στο Ζαλτσχέμενντορφ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι έριξαν μολότοφ από ανοικτό παράθυρο σχολικού κτιρίου που είχε μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων. Η μικρή φωτιά επεκτάθηκε στο πρώτο δωμάτιο αλλά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Μία γυναίκα και τα τρία παιδιά της που κοιμούνταν στη διπλανή αίθουσα δεν τραυματίστηκαν. Στο κτίριο στεγάζονται 30 άτομα. Η αστυνομία αναφέρει πως ο ή οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο και αναζητούνται.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024