Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Κατηγορίες κατά του ηγέτη της Εξέγερσης των Ομπρελών

Κίνα: Κατηγορίες κατά του ηγέτη της Εξέγερσης των Ομπρελών

Για τον ρόλο τους στην Εξέγερση των Ομπρελών, τις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2014 στο Χονγκ Κονγκ, κατηγορείται από την Αστυνομία ο Τζόσουα Γουόνγκ, ο φοιτητής που έγινε το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, καθώς και δύο ακόμη διαδηλωτές. Ο ίδιος καταγγέλλει «πολιτικές διώξεις».

Για τον ρόλο τους στην Εξέγερση των Ομπρελών, τις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2014 στο Χονγκ Κονγκ, κατηγορείται από την Αστυνομία ο Τζόσουα Γουόνγκ, ο φοιτητής που έγινε το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, καθώς και δύο ακόμη διαδηλωτές.

Ο 18χρονος επικεφαλής της φοιτητικής οργάνωσης Scholarism, εις βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «παράνομη συγκέντρωση» και «υποκίνηση άλλων να μετάσχουν σε παράνομη συγκέντρωση», κατήγγειλε «πολιτικές διώξεις».

Δύο ακόμη ηγετικά στελέχη των φοιτητών, ο Άλεξ Τσόου και ο Νάθαν Λόου, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται για παρόμοιους λόγους, θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο στις 2 Σεπτεμβρίου.

Επί δύο και πλέον μήνες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους της πρώην βρετανικής αποικίας που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, για να διεκδικήσουν τη διεξαγωγή πραγματικής καθολικής ψηφοφορίας.

Οι βουλευτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ απέρριψαν στις 17 Ιουνίου το επίμαχο σχέδιο εκλογικής μεταρρύθμισης του Πεκίνου που έθετε τους όρους της εκλογής το 2017 του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ.

Οι κατηγορίες, οι οποίες απαγγέλθηκαν την Πέμπτη, αφορούν διαδήλωση της 26ης Σεπτεμβρίου 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας ορισμένοι φοιτητές εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζονταν υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης. Ο Γουόνγκ και άλλοι είχαν συλληφθεί τότε, γεγονός που είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις.

«Αυτές είναι πολιτικές διώξεις», δήλωσε ο Γουόνγκ πριν μπει στο αστυνομικό τμήμα για να του απαγγελθούν επίσημα οι κατηγορίες. «Η συμμετοχή μου στην κινητοποίηση της 26ης Σεπτεμβρίου ήταν η καλύτερη αποστολή μου στα τέσσερα χρόνια φοιτητικού ακτιβισμού».

Ο νέος άνδρας αναμένεται να παρουσιαστεί επίσης την Παρασκευή μαζί με τον Νάθαν Λοου σε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ με την κατηγορία της παρεμπόδισης του έργου της Αστυνομίας σε διαδήλωση τον Ιούνιο του 2014.

Το Πεκίνο είχε συμφωνήσει για πρώτη φορά στην καθιέρωση καθολικής ψηφοφορίας, ωστόσο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) θα διατηρούσε τον έλεγχο της διαδικασίας, καθώς μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι, που θα ορίζονταν από ειδική επιτροπή, θα είχαν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα.

Μετά την απόρριψη του επίμαχου σχεδίου από το Κοινοβούλιο, παραμένει σε ισχύ το τωρινό σύστημα διορισμού του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης από πιστό στο Πεκίνο κολέγιο μεγάλων εκλεκτόρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024