Η Ρωσία αποζημιώνει την Ολλανδία για την κατάσχεση του πλοίου της Greenpeace
Η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει την Ολλανδία για την κατάσχεση του πλοίου «Arctic Sunrise» της Greenpeace, το 2013, αποφάνθηκε διεθνές δικαστήριο τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα «η Ολλανδία δικαιούται αποζημίωση για υλικές ζημιές στο “Arctic Sunrise ”», αλλά και για τους 30 επιβαίνοντες, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον των γεωτρήσεων στην Αρκτική και φυλακίστηκαν.
Η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει την Ολλανδία για την κατάσχεση του πλοίου «Arctic Sunrise» της Greenpeace, το 2013, αποφάνθηκε διεθνές δικαστήριο τη Δευτέρα.
Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA), στη Χάγη, έκρινε συγκεκριμένα ότι «η Ολλανδία δικαιούται αποζημίωση για υλικές ζημιές στο “Arctic Sunrise ”», αλλά και για τους 30 επιβαίνοντες, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον των γεωτρήσεων στην Αρκτική και φυλακίστηκαν.
Το γεγονός, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2013, κοντά σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της ρωσικής Gazprom.
Στα τέλη του ίδιου έτους, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να χορηγηθεί αμνηστία στους ακτιβιστές, οι οποίοι έγιναν γνωστοί ως «Arctic 30». Αρχικά είχαν κατηγορηθεί για πειρατεία και στη συνέχεια για χουλιγκανισμό. Συνολικά παρέμειναν στη φυλακή για δύο μήνες.
Η Ρωσία παρέδωσε το πλοίο της Greenpeace, το οποίο έπλεε υπό ολλανδική σημαία, έναν χρόνο μετά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανία: Στους 12 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά στην Αλμερία
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442