Νέο τεστ υπόσχεται διάγνωση του μελανώματος χωρίς βιοψία
Ένα μη επεμβατικό τεστ που ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο διάγνωσης του μελανώματος και να καταστεί περιττή την δερματική βιοψία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Scientific Reports.
Ένα μη επεμβατικό τεστ που ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο διάγνωσης του μελανώματος και να καταστεί περιττή την δερματική βιοψία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Scientific Reports.
Το μελάνωμα, η επιθετικότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, παρουσιάζει διαρκείς αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια και η λήψη δείγματος δέρματος για βιοψία αποτελεί τη συνηθέστερη διαγνωστική πρακτική, σήμερα.
Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λανκαστερ στη Μ. Βρετανία, ανακοίνωσαν ότι με τη βοήθεια λέιζερ μπορούν να εντοπίσουν τις διαφορές στην αιματική ροή κάτω από μια δερματική αλλοίωση και έτσι να διακρίνουν το μελάνωμα από έναν μη καρκινογόνο σπίλο.
Η νέα διαγνωστική τακτική γίνεται σε 30 λεπτά και έχει ήδη εφαρμοστεί σε 55 άτομα με μη φυσιολογικούς σπίλους (ελιές). Οι επιστήμονες στη συνέχεια έκαναν και βιοψίες που επιβεβαίωσαν ότι το νέο τεστ είναι 100% ακριβές στον εντοπισμό των ασθενών με μελάνωμα.
«Χρησιμοποιήσαμε τις υπάρχουσες γνώσεις μας για την αιματική κυκλοφορία για να εντοπίσουμε δείκτες που διέφεραν στα αιμοφόρα αγγεία των κακοήθων σπίλων και των αλλοιώσεων κάτω από το φυσιολογικό δέρμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
Ωστόσο, ο επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά, της Νέας Υόρκης, Δρ Χοομαν Κχορασίνι σπεύδει να επισημάνει ότι «η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς καθώς το νέο τεστ καταγράφει την αιματική ροή για 30 λεπτά. Αυτό στην καθημερινή κλινική πρακτική δεν είναι ρεαλιστικό, λόγω του φόρτου εργασίας των δερματολόγων. Επιπλέον, η μελέτη θα πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερο δείγμα, περιλαμβάνοντας όλους τους φωτότυπους, πριν αποφασιστεί η αξιοπιστία και ασφάλεια του τεστ».
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παρί 85-79: Στα πλέι ιν της Euroleague ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη των Λιθουανών
- Ντέιβ Τσάπελ εναντίον Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – Τα «πολιτικοποιημένα αστεία»
- Ημέρα Παλαιστινίων Κρατουμένων: Μία μέρα για εκείνους που «σαπίζουν» στις φυλακές του Ισραήλ, χωρίς δικαιοσύνη
- Ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός για Τζόουνς και Παναθηναϊκό – Επιβεβαίωσε την προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ
- Κεφαλονιά: Πλήθος κόσμου έξω από τα δικαστήρια – Αναμένεται η απόφαση για τους τρεις κατηγορούμενους μετά τις απολογίες τους
- Αρβανίτης: Η κτηνοτροφία και η οικονομία της Λέσβου καταστρέφονται

