Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το Βερολίνο μοιάζει να διστάζει μεν, αλλά κινείται προς το «ναι» για την Ελλάδα

Το Βερολίνο μοιάζει να διστάζει μεν, αλλά κινείται προς το «ναι» για την Ελλάδα

Το μνημόνιο φαίνεται, πίσω από τους δισταγμούς που προκαλεί στη γερμανική κυβέρνηση, να οδεύει προς πράσινο φως από το Βερολίνο. Θετικά, αν και με προσεκτικές δηλώσεις, αποτιμούν την κατεύθυνσή του καγκελαρία και συγκυβερνών SPD - χωρίς να εμφανίζονται να συμμερίζονται τις ισχυρές επιφυλάξεις του Β.Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν ξεκινήσει τη μάχη να περιοριστεί η ανταρσία όταν έρθει η ώρα του Μπούντεσταγκ. 

Το πρόγραμμα του μνημονίου που έχει παρουσιάσει η Αθήνα φαίνεται, πίσω από τους δισταγμούς που προκαλεί στη γερμανική κυβέρνηση, να οδεύει προς πράσινο φως από το Βερολίνο. Η καγκελαρία κρίνει «σε γενικές γραμμές» θετικά την κατεύθυνσή του, όπως θετική είναι και η αποτίμηση από το συγκυβερνών SPD – που δεν συμμερίζεται τις ισχυρές επιφυλάξεις του Β.Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν ξεκινήσει τη μάχη να κρατηθεί η κομματική γραμμή και να περιοριστεί η ανταρσία όταν έρθει η ώρα του Μπούντεσταγκ.

H εικόνα που βγαίνει από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό κινείται μεταξύ του διστακτικού «ναι» έστω και με αθώες… «αποκλίσεις» στο φάσμα των κυβερνητικών στελεχών ή, για τα αυστηρότερα βλέμματα, σε «ναι» αλλά με κίνδυνο εσωτερικής διάστασης στη γερμανική κυβέρνηση.

Η κορυφή της γερμανικής ηγεσίας έχει εμφανιστεί θετική στο μνημόνιο: Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε πως «μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η κατεύθυνση είναι σωστή». Από τον τόνο της δήλωσης δεν έλειπε η επιφύλαξη, ωστόσο το μήνυμα ήταν σαφές.

Ξεκάθαρα «πράσινο φως» έδωσε από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, του δεύτερου πυλώνα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού: «Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων είναι θετική» είπε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας.

Με την αποτίμησή του, ο Γκάμπριελ εμφανίζεται να μην συμμερίζεται τις ισχυρές επιφυλάξεις που έχει το υπουργείο Οικονομικών και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το κλίμα στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ φαίνεται κάπως διαφορετικό από εκείνο που επικρατεί στην καγκελαρία.

Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών οι επιφυλάξεις φαίνονται εντονότερες. Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung (SZ) -η οποία, σημειωτέον, διαβάζει στις αποστάσεις που κρατά ο Σόιμπλε προμήνυμα διχασμού στον κυβερνητικό συνασπισμό- το υπουργείο αποτιμά αρκετά αυστηρά το ελληνικό μνημόνιο που πηγαίνει προς ψήφιση στην Αθήνα την Πέμπτη.

Σε έγγραφο του ΥΠΟΙΚ, γνώση του οποίου επικαλείται η SZ, το γερμανικό υπουργείο αναγνωρίζει μεν ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών έχουν «ληφθεί σε μεγάλο βαθμό υπόψη», όμως στα επιμέρους η αξιολόγηση είναι μεικτή: Στα ξεχωριστά σημεία, μόνο τρία αξιολογούνται ως «πλήρης τήρηση» των όρων των δανειστών, τέσσερα ως «τμηματική τήρησή» τους και δύο θεωρούνται ότι «ακόμη δεν τηρούνται».

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες προκύπτουν από το προφίλ του ελληνικού χρέους, καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι υψηλότερες των αρχικών εκτιμήσεων, και των όρων για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικά το πρώτο συνδέεται με το ζήτημα του ΔΝΤ, το οποίο το Βερολίνο θέλει απαραίτητα παρόν στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Την ίδια ώρα, η θερινή ραστώνη είναι μακρινό όνειρο (και) για τους γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν σύντομα να ψηφίσουν ξανά για την Ελλάδα. Ο ακριβής χρόνος της ψηφοφορίας στο Μπούντεσταγκ για τη γερμανική συμμετοχή στο νέο πακέτο είναι άγνωστος, όμως οι διεργασίες για να διασφαλιστεί ότι η ψηφοφορία θα κυλήσει με περιορισμένες ανταρσίες έχουν τεθεί εδώ και ημέρες σε κίνηση.

Στην τελευταία ψηφοφορία για την Ελλάδα (στα μέσα Ιουλίου, που αφορούσε την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με την Αθήνα για νέο πρόγραμμα), οι διαφωνίες ειδικά στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) ήταν ηχηρές.

Και αυτή τη φορά, το έργο της τήρησης της κομματικής πειθαρχίας στην ομάδα CDU/CSU έχει αναλάβει ο αρχηγός της ΚΟ Φόλκερ Κάουντερ, με στόχο τους «απλούς στρατιώτες» των βουλευτών χαμηλών και μεσαίων βαθμίδων.

Ο Κάουντερ έφτασε στο σημείο ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο, πριν δηλαδή κλείσει η συμφωνία με την Αθήνα, να προειδοποιήσει ανοικτά με συνέντευξή του πως όσοι βουλευτές δεν ψηφίσουν όποιο ελληνικό πρόγραμμα καταφέρει να πάρει τη «βούλα» της γερμανικής κυβέρνησης, θα αποπεμφθούν από τις επιμέρους κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά και η κρίση ταυτότητας της Ευρώπης

Όταν η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπαίνει για πολλοστή φορά στο «ζύγι» της δυστοπικής μικροπολιτικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024