Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα 5 + 1 καλύτερα animation της Pixar

Τα 5 + 1 καλύτερα animation της Pixar

Μαντώ Σιώμου Στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 θα γνωρίσουμε στην μεγάλη οθόνη, τις μικρές φωνές μέσα στο μυαλό μας… μέσα από την νέα πρωτότυπη ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar και της Disney, «Τα Μυαλά Που Κουβαλάς» (Inside out). Από το «Τοy Story» μέχρι τους «Μπαμπούλες Πανεπιστημίου» ας θυμηθούμε τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Pixar που […]

Μαντώ Σιώμου

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 θα γνωρίσουμε στην μεγάλη οθόνη, τις μικρές φωνές μέσα στο μυαλό μας… μέσα από την νέα πρωτότυπη ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar και της Disney, «Τα Μυαλά Που Κουβαλάς» (Inside out). Από το «Τοy Story» μέχρι τους «Μπαμπούλες Πανεπιστημίου» ας θυμηθούμε τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Pixar που πρέπει οπωσδήποτε να δούμε.

Finding Nemo, 2003

Μια ταινία-ορόσημο που απέσπασε το Όσκαρ Kαλύτερης Tαινίας Kινουμένων Σχεδίων και συνεχίζει μέχρι σήμερα, να θεωρείται μια από τις καλύτερες στιγμές κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του σινεμά με αξέχαστους πρωταγωνιστές κι ένα υποδειγματικό σενάριο.

Ο Νέμο, ένα μικρό τροπικό ψάρι κλόουν, πιάνεται στην απόχη ενός δύτη και καταλήγει στο ενυδρείο κάποιου οδοντίατρου. Ο πατέρας του ξεκινά ένα ταξίδι από την άκρη του ωκεανού και μαζί με την Ντόρι, ένα ψάρι με κενά μνήμης, προσπαθεί να φτάσει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και να τον σώσει.

Το «Ψάχνοντας το Νέμο» του Άντριου Στάντον έγινε τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία και βρέθηκε στην πρώτη θέση των πιο κερδοφόρων ταινιών κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, μέχρι που ξεπεράστηκε από την ταινία «Σρεκ 2» (Shrek 2, 2004), κρατώντας την κορυφή για περίπου 20 μήνες και συνθλίβοντας την πρωτιά της ταινίας «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» (The Lion King, 1994) που διατήρησε την πρώτη θέση των κινουμένων σχεδίων από το 1994 μέχρι το τέλος του 2003.

Μια συνέχεια με τον τίτλο «Ψάχνοντας τη Ντόρι» (Finding Dory) βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και αναμένεται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 17 Ιουνίου 2016.

Wall-E, 2008

Μία από τις καλύτερες ταινίες animation, με απίστευτα περιβαλλοντολογικά μηνύματα και υψηλής τεχνολογίας γραφικά. Το Wall- E του Άντριου Στάντον με ελάχιστα λόγια αλλά πολύ συναίσθημα καταφέρνει να μας συγκινήσει.

Ο Wall-E ή Γουόλ-Y είναι ένα ρομπότ, που ζει για εκατοντάδες χρόνια πάνω στη γη μέσα στην απόλυτη μοναξιά, και δουλειά του είναι να τακτοποιεί τα σκουπίδια, καθαρίζοντας τον πλανήτη, όπως περιγράφεται από τα αρχικά του ονόµατός του: WALL-E = Waste Allocation Load Lifter Earth-Class, δηλαδή ΓΟΥΟΛ-Υ = Γενικός Οριστικός Υπεύθυνος Οχετού Λύτρωσης-Υδρόγειος. Η ζωή του θα ανατραπεί όταν γνωρίσει την Eva, ένα πιο εξελιγμένο ρομπότ όπου θα το ερωτευτεί.

Η ταινία κέρδισε, χωρίς δυσκολία Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2009, ενώ η Ακαδημία Kινηματογράφου επικρίθηκε τότε για την ατολμία της να συμπεριλάβει το animation στις υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία.

Up, 2009

Μοναδικό, μαγευτικό και συγκινητικό το «Ψηλά στον Ουρανό» του Πιτ Ντόκτερ, σκηνοθέτης της ταινίας «Μπαμπούλας Α.Ε.» και δημιουργός των χαρακτήρων της πρώτης μεγάλης μήκους ταινίας της Pixar, «Toy Story», είναι μια κωμική περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον 78χρονο Καρλ Φρέντρικσεν, που αποφασίζει να περιπλανηθεί στον κόσμο.

Ο 78χρονος Καρλ Φρέντρικσεν, ένας συνταξιούχος πωλητής μπαλονιών, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του: δένει στο σπίτι του χιλιάδες μπαλόνια και πετάει προς τα άγρια τοπία της Νότιας Αμερικής. Στην πορεία όμως ανακαλύπτει ότι δεν είναι μόνος… Μαζί του βρίσκεται ο μεγαλύτερος «εφιάλτης», ένας 8χρονος λαθρεπιβάτης που ακούει στο όνομα Ράσελ και που θέλει επίσης να εξερευνήσει το άγνωστο. Στο ταξίδι τους θα συναντήσουν τους πιο εξωτικούς και παράξενους χαρακτήρες, σε μια περιπέτεια γεμάτη γέλιο, δράση αλλά και συναίσθημα.

Η ταινία κέρδισε δύο Όσκαρ, καλύτερης ταινίας κινουμένου σχεδίου και μουσικής.

Ratatouille, 2007

H Pixar έκανε πάλι το θαύμα της, και αυτή την φορά με ήρωα, έναν παράδοξο σεφ… έναν αρουραίο. Εκπληκτική ιστορία χαρακτήρων του Μπραντ Μπερντ, που θα μείνει στην ιστορία για τον μνημειώδη μονόλογο του Πήτερ Ο’ Τουλ ως Anton Ego στο τέλος.

Ένας από τους πιο παράδοξους σεφ όλων των εποχών. Ένας αρουραίος με… γκουρμέ ανησυχίες εγκαταλείπει, όσο πιο γρήγορα μπορεί, το αγρόκτημα στο οποίο ζει. Βρίσκεται στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο εστιατόριο του σεφ που θαυμάζει. Από παραξενιά της τύχης θα βρεθεί να μαγειρεύει για τους καλοφαγάδες πελάτες, κρυμμένος κάτω από το σκούφο ενός αδέξιου νεαρού, ο οποίος χρίζεται κατά τύχη αρχιμάγειρας.

Το Ratatouille, που μεταφράστηκε ατυχώς στη χώρα μας ως ο Ρατατούης, ήταν ο νικητής του Όσκαρ καλύτερου animation της χρονιάς εκείνης κι ήταν από τις λίγες ταινίες του είδους που έχουν προταθεί και για άλλα βραβεία: υποψήφιο για 5 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο. Το άξιζε.

Brave, 2012

Επιτέλους ένας θηλυκός ήρωας. Ένα κορίτσι που αλλάζει το πεπρωμένο του με τη δύναμη της θέλησης και τη γενναιότητά του.

Η Μέριντα εκτός από καταπληκτική τοξότης είναι η παρορμητική κόρη του θαρραλέου βασιλιά Φέργκους και της δυναμικής βασίλισσας Έλινορ. Αποφασισμένη να χαράξει το δικό της μονοπάτι στη ζωή και στο τραχύ και μυστηριώδες τοπίο των Highlands της Σκωτίας, η Μέριντα αψηφά ένα αρχαίο έθιμο που είναι ιερό για τους φωνακλάδες άρχοντες της χώρας: τον τεράστιο άρχοντα Μαγκάφιν, τον στριμμένο λόρδο Μάκιντος και το στρυφνό λόρδο Ντίγκουολ.
Οι πράξεις της Μέριντα προκαλούν χάος στο βασίλειο που δεν επιδέχεται καμίας διόρθωσης κι όταν απευθύνεται στην εκκεντρική γριά Μάγισσα για βοήθεια, μπλέκει με μια νοσηρή κατάρα. Για να σωθεί θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλο της το κουράγιο και να ανακαλύψει τι θα πει πραγματική γενναιοψυχία, πριν να είναι πολύ αργά.

Η ταινία ανακοινώθηκε το 2008 με τον αρχικό τίτλο «The Bear and the Bow» (Η Αρκούδα και το Τόξο) και αποτελεί το πρώτο παραμύθι της Pixar ενώ διαθέτει και έναν σκοτεινότερο και πιο ώριμο τόνο σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές της. Η Pixar άλλαξε ολόκληρο το σύστημα κινουμένων σχεδίων της για πρώτη φορά στα 25 χρόνια για να εξασφαλίσει τα πολύπλοκα ειδικά εφέ.

Το «Brave» τωνΜαρκ Άντριους και Μπρέντα Τσάπμαν ενθουσίασε το κοινό και απέσπασε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς. Βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και με Χρυσή Σφαίρα.

Toy Story 3, 2010

Οι δημιουργοί των λατρεμένων ταινιών «Toy Story», ξανανοίγουν το κουτί με τα παιχνίδια και φέρνουν κοντά μας τον υπέροχο κόσμο της πιο αγαπημένης παρέας των παιχνιδιών, σε μια μεγάλη απόδραση.

Καθώς ο Άντι ετοιμάζεται να πάει στο κολέγιο, ο Μπαζ, ο Γούντι και τα υπόλοιπα πιστά του παιχνίδια, προβληματίζονται για το αβέβαιο μέλλον τους… Στο Toy Story 3 τα παιχνίδια θα βρεθούν σε ένα δωμάτιο γεμάτο ασυγκράτητα νήπια που ανυπομονούν να βάλουν το μικρά, βρόμικα χεράκια τους στα καινούργια τους παιχνίδια. Επικρατεί πανδαιμόνιο καθώς τα παιχνίδια προσπαθούν να μείνουν ενωμένα και «κανένα παιχνίδι να μην μείνει πίσω».Την ίδια στιγμή, η Μπάρμπι έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κεν.

Στο «Toy Story 3» την αγαπημένη μας παρέα έρχονται να συμπληρώσουν πολλοί νέοι χαρακτήρες, όπως ο γνωστός σύντροφος της Μπάρμπι, Κεν, ο θεατρικός κύριος Αγκαθούλης με τη σαλοπέτα, και ένα ροζ αρκουδάκι που μυρίζει φράουλα και ακούει στο όνομα Λότσο.

Το Toy Story 3 αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως για το 2010. Ξεπέρασε τις εισπράξεις του «Ψάχνοντας τον Νέμο» και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της Pixar μέχρι σήμερα. Ήταν η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία κινουμένων σχεδίων παγκοσμίως και η πρώτη που έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εισπράξεις μέχρι το 2014, όταν η ταινία της Disney «Ψυχρά κι Ανάποδα» (Frozen, 2014) το ξεπέρασε. Μέχρι σήμερα είναι η 13η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών.

Βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερου Τραγουδιού, ενώ συνολικά έλαβε πέντε υποψηφιότητες, ανάμεσά τους και για Καλύτερη Ταινία. Κέρδισε επίσης τη Χρυσή Σφαίρα και το BAFTA Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Τη μεγάλη παρέα θα συναντήσουμε ξανά στις 16 Ιουνίου 2017 με το Toy Story 4.



entertainment.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024