Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συσπείρωση δυνάμεων από την Αριστερή Πλατφόρμα

Συσπείρωση δυνάμεων από την Αριστερή Πλατφόρμα

Την οριστική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου σχήματος δρομολογούν οι περιοδείες στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στην περιφέρεια, με στόχο τη συσπείρωση δυνάμεων. Μετά τον Παν.Λαφαζάνη, που από τη Θεσσαλονίκη διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία με τους θεσμούς, σειρά είχαν οι δηλώσεις του Δημ.Στρατούλη, ο οποίος απηύθυνε από τον Βόλο κάλεσμα για «συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του 'όχι'».

Την οριστική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου σχήματος δρομολογούν οι περιοδείες στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στην περιφέρεια, με στόχο τη συσπείρωση δυνάμεων.

Μετά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που από τη Θεσσαλονίκη διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία με τους θεσμούς, σειρά είχαν οι δηλώσεις του Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος απηύθυνε από τον Βόλο κάλεσμα για «συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του ‘όχι’».

Ο πρώην υπουργός, αν και επανέλαβε ότι στηρίζει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε ξανά υπέρ της καταψήφισης της συμφωνίας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «πολιτική ταφόπετρα για την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά αλλά κυρίως για το λαό, την πατρίδα και την ίδια τη δημοκρατία».

Επανέλαβε, επίσης, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα, με την έκδοση εθνικού νομίσματος.

Περιγράφοντας το εναλλακτικό σχέδιο, ο κ. Στρατούλης ανέφερε «την αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την φορολόγηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, τον έλεγχο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τη μη ιδιωτικοποίηση αλλά θωράκιση και αξιοποίηση ως μοχλού ανάπτυξης των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών της χώρας, τον ενεργειακό πλουραλισμό, τις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις, οικονομικές συμφωνίες εντός και εκτός ΕΕ, την χρηματοδότηση αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κυρίως τον τερματισμό της λιτότητας και την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτά, εξάλλου, αποτελούν και προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι θα δώσει τη μάχη στην ευρωζώνη, αλλά ότι δεν προτίθεται να εξοντώσει το λαό μέσα σε αυτή, εάν εκβιαστεί να συνεχίσει τα μνημόνια».

Τσουκαλάς: Θα κάνουν κόμμα

Στην εκτίμηση ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και τα υπόλοιπα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, προχώρησε την Παρασκευή ο γγ Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Τσουκαλάς.

«Πιστεύω ότι και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Στρατούλης και οι άλλοι που απαρτίζουν την Αριστερή Πλατφόρμα δεν νομίζω ότι είναι άνθρωποι που θα κάτσουν στο σπίτι τους. Είναι πολιτικά όντα και νομίζω ότι θα το εκφράσουν, τώρα πως θα το εκφράσουν δεν το ξέρω, προφανώς με νέο κόμμα, είναι η άποψή μου» είπε στο Mega.

Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις για τη δημιουργία ή όχι νέου σχήματος εκτιμάται πως θα κριθούν από το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα συμπεριλάβει στις εκλογικές λίστες τους σημερινούς βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, εφόσον προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Η συζήτηση αναμένεται να αναζωπυρωθεί τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Την Πέμπτη, ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έριξε το γάντι σε όσους δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι αν διαπιστωθεί με οριστικό τρόπο το ρήγμα, τη λύση θα δώσουν οι εκλογές.

«Μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να συγκυβερνά με τα άλλα κόμματα, στηρίζεται ή πέφτει από τους βουλευτές της. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτός ο τραγέλαφος, είναι και θέμα πολιτικής σταθερότητας» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτίμησε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα «δίνει την εικόνα της χωριστής πορείας» είπε στον Alpha.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024