Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο της Γερουσίας η έκθεση για την εμπορία ανθρώπων

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο της Γερουσίας η έκθεση για την εμπορία ανθρώπων

Ερωτήματα για το εάν η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εμπορία ανθρώπων έχει, ουσιαστικά, υποβαθμίσει τη σοβαρότητα παραβιάσεων ορισμένων χωρών για πολιτικούς λόγους, εξέφρασαν τόσο ρεπουμπλικάνοι όσο και δημοκρατικοί γερουσιαστές, και αποφάσισαν να ζητήσουν εξηγήσεις στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίας που θα διεξαχθεί στη Γερουσία μέσα στην εβδομάδα.

Ερωτήματα για το εάν η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εμπορία ανθρώπων έχει, ουσιαστικά, υποβαθμίσει τη σοβαρότητα παραβιάσεων ορισμένων χωρών για πολιτικούς λόγους, εξέφρασαν τόσο ρεπουμπλικάνοι όσο και δημοκρατικοί γερουσιαστές, και αποφάσισαν να ζητήσουν εξηγήσεις στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, την Πέμπτη.

Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων ζήτησαν να διερευνηθεί γιατί χώρες, όπως η Μαλαισία και η Κούβα, αναβαθμίστηκαν από τη λίστα των χειρότερων κρατών ως προς την εμπορία ανθρώπων, αφού ρεπορτάζ του Reuters κατέγραψε πώς υψηλόβαθμοι αμερικανοί διπλωμάτες συνεχώς ακύρωναν ή παρέκαμπταν τις γνώμες ειδικών, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέψευσε ότι η βαθμολογία κρατών στην ετήσια έκθεση είχε επηρεαστεί από πολιτικούς λόγους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρκ Τόνερ επέμεινε ότι οι βαθμολογίες είναι αποτέλεσμα «εντατικής ανάλυσης». «Εμείς υποστηρίζουμε τη διαδικασία» είπε, αλλά παραδέχθηκε πως οι κατηγορίες πολιτικοποίησης θα μπορούσαν να ζημιώσουν το κύρος της έκθεσης.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ, που θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Επιτροπής, δήλωσε: «Έχω μια σειρά από σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εμπορία ανθρώπων».

«Εάν αληθεύει ότι η κυβέρνηση πολιτικοποίησε την έκθεση, οφείλει να απαντήσει αμέσως σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως γιατί διάλεξε να υποβιβάσει σε σημαντικό βαθμό ένα εργαλείο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της σκλαβιάς σε παγκόσμιο επίπεδο» πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, επίσης μέλος της Επιτροπής, ανέφερε: «Αν αληθεύει, η αναφορά του Reuters επιβεβαιώνει περαιτέρω αυτό που εγώ μαζί με την κοινότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων φοβόμασταν πολύ καιρό, ότι η έκθεση εμπορίας ανθρώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πολιτικοποιηθεί κατάφωρα και σκόπιμα».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι γερουσιαστές θα απευθύνουν ερωτήματα στην Σάρα Σίγουολ, η οποία, ως υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνη για την ασφάλεια πολιτών, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβλέπει το γραφείο που έχει συσταθεί στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, και βάσει συνεντεύξεων με πάνω από δέκα πηγές στην Ουάσινγκτον και άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, το γραφείο αυτό -που στήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να βαθμολογήσει ανεξάρτητα τις προσπάθειες κρατών να πολεμήσουν την εμπορία ανθρώπων- εξαναγκάστηκε να αναβαθμίσει 14 χώρες στη φετινή έκθεση. Μεταξύ αυτών είναι οι Μαλαισία, Κούβα, Κίνα, Ινδία, Ουζμπεκιστάν και Μεξικό, είπαν οι πηγές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024