Ευρωβαρόμετρο: Οι μετανάστες είναι πλέον η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων
Οι μετανάστες είναι πλέον η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών, ξεπερνώντας τα οικονομικά ζητήματα και την ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου στις χώρες μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μεταναστών που καλείται να διαχειριστεί η χώρα τόσο περισσότερο ανησυχούν οι πολίτες της για το συγκεκριμένο θέμα. Ανησυχητικό εύρημα ότι στις περισσότερες χώρες οι εκτός ΕΕ μετανάστες προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, με τους Έλληνες, δυστυχώς, να εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά.
Οι μετανάστες είναι πλέον η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών, μπροστά από τα οικονομικά ζητήματα και την ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διενεργήθηκε στα τέλη Μαΐου στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μεταναστών που καλείται να διαχειριστεί η χώρα τόσο περισσότερο ανησυχούν οι πολίτες της για το συγκεκριμένο θέμα. Ανησυχητικό εύρημα ότι στις περισσότερες χώρες οι εκτός ΕΕ μετανάστες προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, με τους Έλληνες, δυστυχώς, να εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά.
Τον Νοέμβριο η οικονομική κατάσταση, η ανεργία και τα δημοσιονομικά ελλείμματα ήταν οι βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών. Τότε η μετανάστευση βρισκόταν στην τέταρτη θέση (24%).
Έκτοτε, με ποσοστό 38% οι μετανάστες εμφανίζονται να είναι η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων, ενώ ακολουθούν η οικονομική κατάσταση (27%, μείωση έξι μονάδων), η ανεργία (24%, μείωση πέντε μονάδων) και τα δημοσιονομικά (23%, μείωση δύο μονάδων).
Πρόκειται για το πρόβλημα στο οποίο αναφέρονται πιο συχνά οι πολίτες 20 χωρών-μελών της ΕΕ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στη Μάλτα (65%), η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη εισροή μεταναστών, αλλά και στη Γερμανία (55%).
Στην Ιταλία, όπου δεκάδες χιλιάδες μετανάστες φτάνουν διασχίζοντας τη Μεσόγειο, το πρόβλημα αυτό απασχολεί επίσης την πλειονότητα των πολιτών σε ποσοστό 43%.
Η Σουηδία ξεχωρίζει ως η μόνη χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έχει θετική άποψη για τους μετανάστες που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ, σε ποσοστό 66%.
Στις περισσότερες χώρες οι εκτός ΕΕ μετανάστες προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, με πρωταθλήτριες την Τσεχία (81%), τη Λετονία (78%), την Ελλάδα (78%) και τη Σλοβακία (77%).
Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 η αρνητική άποψη για τους μετανάστες αυτούς έχει καταγράψει αύξηση σε 15 χώρες, κυρίως στη Λιθουανία και την Πολωνία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- The Mandela Catalogue: Μετά τα UFO, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ στρέφεται στον κόσμο του analog horror
- Αυξήθηκαν στην ΕΕ οι κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης – Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
- ΠΑΣΟΚ: Υποβαθμίζουν την υπόθεση για να καλύψουν τον Ντόκο – Μονόδρομος η αποπομπή του
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Ματίγια Νίκολιτς: «Ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα»
- Σφοδρή επίθεση ΚΚΕ στην κυβέρνηση: Η συνομιλία Ντόκου αποκαλύπτει το πραγματικό κενό ασφαλείας της χώρας
- Θρίλερ με νεκρό άνδρα κοντά στον Σταθμό Λαρίσης – Έπεσε στο κενό από μπαλκόνι ξενοδοχείο

