Την αποφυλάκιση, στις 21 Νοεμβρίου, του Τζόναθαν Πόλαρντ, πρώην αξιωματικού της υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, αποφάσισε η Επιτροπή Αναστολών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έναν εκ των δικηγόρων του, ένας από τους όρους της αποφυλάκισης είναι να συνεχίσει να ζει στις ΗΠΑ για πέντε χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τόνισε σε δήλωσή του ότι η απελευθέρωση του Πόλαρντ δεν συνδέεται με τη συμφωνία Δύσης-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η ισραηλινή πολιτική ηγεσία εναντιώθηκε στη συμφωνία και έχουν υπάρξει πολλές εκτιμήσεις κατά τις οποίες η αποφυλάκιση του Πόλαρντ θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Πάντως, άμεση ήταν η αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφυλάκιση του Πόλαρντ.

«Έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών, ο Τζόναθαν Πόλαρντ θα αφεθεί επιτέλους ελεύθερος. Προσμένουμε την απελευθέρωσή του με ανυπομονησία» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό