Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα εμβόλια μπορούν να κάνουν τα μικρόβια πιο επικίνδυνα

Τα εμβόλια μπορούν να κάνουν τα μικρόβια πιο επικίνδυνα

Αν και τα εμβόλια αποτελούν σωτήρια λύση για εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι ένα εμβόλιο μπορεί να «μάθει» στα μικρόβια πώς να γίνουν πιο επικίνδυνα.

Αν και τα εμβόλια αποτελούν σωτήρια λύση για εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι ένα εμβόλιο μπορεί να «μάθει» στα μικρόβια πώς να γίνουν πιο επικίνδυνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLos Biology, ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Αντριου Ριντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα κάνοντας πειράματα με με κοτόπουλα, που εμβολίασαν κατά της ζωονόσου του Μάρεκ. Το εν λόγω αντιικό εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως στην πτηνοτροφία, παγκοσμίως.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, το εμβόλιο ήταν δυνατό να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, οδηγώντας στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών και επικίνδυνων στελεχών του ιού.

Πρόκειται για έναν ιό του έρπητα, που στα κοτόπουλα προκαλεί την ασθένεια του Μάρεκ, η οποία με το πέρασμα του χρόνου έχει γίνει θανατηφόρος, καθώς μπορεί να σκοτώσει όλα τα ανεμβολίαστα κοτόπουλα μέσα σε δέκα μέρες. Αυτό, κατά τους ερευνητές, μπορεί να οφείλεται ακριβώς στην ατελή λειτουργία του μαζικού εμβολιασμού τους.

Όπως και στα ζώα, έτσι και στους ανθρώπους ένα ατελές εμβόλιο δεν δημιουργεί αποτελεσματικό φράγμα κατά του ιού, με συνέπεια τα εμβολιασμένα άτομα να αρρωσταίνουν τελικά, αλλά με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Με αυτό τον τρόπο, ζουν όσο χρειάζεται για να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλα μη εμβολιασμένα άτομα κι έτσι ο ιός εξαπλώνεται στον πληθυσμό.

«Η πρόκληση για το μέλλον είναι να εντοπισθούν και άλλα εμβόλια, που μπορεί να επιτρέπουν την επιβίωση ισχυρότερων στελεχών ενός ιού, ώστε αυτός να γίνεται πιο επικίνδυνος» εξηγεί ο Δρ Ριντ σημειώνοντας ότι η μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας.

Παραμένει, πάντως, ερωτηματικό κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών, ενώ οι ερευνητές εξέφρασαν ανησυχίες κατά πόσο τα ανθρώπινα εμβόλια επόμενης γενιάς, π.χ. κατά του ιού Έμπολα, της ελονοσίας ή του AIDS, μπορεί να οδηγήσουν τελικά στην ανάδυση πιο επιθετικών στελεχών των παθογόνων μικροοργανισμών.

Άλλοι επιστήμονες αντιτείνουν ότι δεν μπορούν να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα για τους εμβολιασμούς στον άνθρωπο, από μια έρευνα σε κοτόπουλα, η οποία αφορούσε τον εμβολιασμό για έναν μόνο ιό. Σημειώνουν επίσης ότι όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα για ένα εκ φύσεως δύσκολο επιστημονικό ζήτημα μόνο κακό μπορεί να κάνει, φοβίζοντας αδίκως ορισμένους ανθρώπους σχετικά με τα εμβόλια.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμβολιάζονται κάθε μήνα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιαδήποτε ασθένεια έχει γίνει πιο θανατηφόρα εξαιτίας αυτού του», τονίζει ο Αντριαν Χιλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024